Share |

Община Благоевград ще отбележи 140 години от обесването на Васил Левски

Община Благоевград ще отбележи 140 години от обесването на Апостола на свободата - Васил Левски.

В знак на признателност ще бъдат положени цветя пред паметника на революционера /пл. „Васил Левски”/. Церемонията ще се състои на 19 февруари /вторник/, от 11.00 часа.

Левски е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация и на Българския революционен централен комитет. Създадената от Левски Вътрешна революционна организация е основата, на която стъпват организаторите на Априлското въстание. Жизненият път на Апостола приключва на 19 февруари 1873г. в София, където бива обесен.

В съвременна България личността на Левски се възприема като най-ярката и най-откроена сред българските революционери. В момента портрета на Левски e поставен в кабинетите на президента и премиера на България, на министрите, областните управители, на кметове и на много други политици. Портрет на Левски е на знаковото място, където преди са били портретите на цар Борис III и на Тодор Живков. Образът на Левски нееднократно е поставян на българските регулярни и юбилейни банкноти и монети.

eXTReMe Tracker