Share |

Благоевград сведе глава пред подвига на Апостола

С церемония по полагане на цветя пред паметника на Васил Левски община Благоевград почете 140-годишнината от гибелта на Апостола.

Секретарят на общината София Янчева и председателят на Общински съвет Даниела Савеклиева поднесоха цветя в знак на признателност към делото на националния герой. На церемонията присъстваха още общински съветници, граждани, ученици, учени и общественици.

Левски е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация и на Българския революционен централен комитет. Създадената от Левски Вътрешна революционна организация е основата, на която стъпват организаторите на Априлското въстание. Жизненият път на Апостола приключва на 19 февруари 1873г. в София, където бива обесен.

В съвременна България личността на Левски се възприема като най-ярката и най-откроена сред българските революционери. В момента портрета на Левски e поставен в кабинетите на президента и премиера на България, на министрите, областните управители, на кметове и на много други политици. Портрет на Левски е на знаковото място, където преди е бил портрета на цар Борис III. Образът на Левски нееднократно е поставян на българските регулярни и юбилейни банкноти и монети.

eXTReMe Tracker