Баба Марта върза огромна мартеница на община Струмяни

Пенсионерите от клуба в Струмяни завързаха десетметрова мартеница на общината за първи март, но заедно с това, предрешени като баба Марта, Пижо и Пенда – с пълна кошница уникално сътворени мартенички, навестиха кмета на община Струмяни Емил Илиев с пожелания за здраве и късмет.

Това бяха и първите посетители на кмета, които му завързаха мартеница, след което пристигнаха в „малък” вариант Пижо и Пенда от Обединени детски заведения „Патиланци” и микревската „Баба Марта”.
Струмянската Баба Марта потегли и към Дома за възрастни хора с психически увреждания и защитените жилища в Раздол, където традиционно връзва мартеници. На свой ред обитателките на домовете в Раздол изненадаха цялата общинска администрация в Струмяни с ръчно изработени първомартенски подаръци.

На първи март в Илинденци оживя и уникалният заровски обичай „Лястовичка”, запазен и предаден от преселниците от Северна Гърция в с. Илинденци - така наречените „заровлии” през 1913г. Обичаят „Лястовичка” прилича на Баба Марта по своята същност, има усукан бял и червен конец, известява пролетта, но е различен с –лястовичката, стъпила върху небесна сфера. Лястовичката е с разперени криле – символ на свободата, която те са намерили в тогавашното село Илинденци, небесната сфера със златни звезди-символ на мира ,заради който са избягали от родните си места.

Вечерта на първи март в Микрево се състоя и благотворителният спектакъл под патронажа на кмета на община Струмяни на Музикално-танцово шоу на театрална трупа от Кавадарци, Р. Македония, за подпомагане лечението на Ана-Мария Цомпова от Микрево, в читалището в Микрево.
Празниците в Струмяни продължават на втори март от 10.30 часа на стадиона в Микрево, където ще премерят сили младите спортисти в турнир „Футболни надежди” за деца, родени през 2002-2003 година с участието на ФК „Малеш 1940”, „Вихрен” – Сандански, „Пирин”-Благоевград, „Пирин 2001”-Благоевград.
Трети март в община Струмяни ще започне с тържественото вдигане на националния флаг и полагане на венци пред паметника на убитите за освобождението на Струмяни от площад „7-ми април”, ще се пренесе в двора на училището, откъдето ще тръгне шествие на мажоретен, духов оркестър, самодейци, ученици и граждани, които ще поднесат венци на паметника на убитите в Балканската война и паметната плоча на падналите за освобождението на Микрево.

Ще бъде изнесен концерт с участието на самодейни и творчески колективи от Игралище, Никудин, Струмяни, Микрево и Илинденци.

След концерта кметът на община Струмяни дава официален обяд на всички бивши и настоящи самодейци на общината и ще връчи специални грамоти на най-изявените.

В празниците на България не са забравени и българските жени и техните семейства, които ще получат на 7 март „подарък” от кмета на общината – безплатно представление на хитовата постановка на ДТ” Никола Вапцаров” – Гераците.

Към празниците се прибави и първата голяма инициатива на организационния комитет за честванията на 100 години от основаването на най-голямото село в общината – Микрево, които в навечерието на трети март ще подарят на сто къщи сто българки трибагреника.