Share |

До седмица МТСП ще изготви пакет от мерки за подкрепа на най-уязвимите групи в обществото

До седмица МТСП ще изготви пакет от мерки за подкрепа на най-уязвимите групи в обществото, заяви днес вицепремиерът и министър на труда и социалната политика в служебното правителство Деяна Костадинова в сутрешния блок на БНТ „Денят започва”. Тя поясни, че реализацията на тези мерки ще бъде според възможностите на бюджета и подчерта, че те няма да застрашат финансовата стабилност на страната.

За краткия период на управление на служебното правителство не биха могли да бъдат предприети кардинални промени и сериозни реформи, уточни министър Костадинова. Въпреки това могат да се зададат насоки за нови дългосрочни политики, които при желание на следващото правителство могат да бъдат продължени. Едно от намеренията на служебния кабинет в тази насока е да се разработят мерки за подкрепа за заетост не само на най-ниско квалифицираните безработни, но и на безработните специалисти с по-висок потенциал на пазара на труда. Те ще допринесат за икономическия растеж на страната, подчерта вицепремиерът Костадинова.

Служебният министър гарантира, че приетото от предишното правителство увеличение на пенсиите от 1 април 2013 г. ще бъде изпълнено. В същото време обаче не може да се мисли за вдигане на тези доходи извън вече посоченото в закона. Като акцент в работата на МТСП министър Костадинова посочи изпълнението на приходната част на бюджета, за да се гарантират всички социални плащания.

В най-кратък срок министър Костадинова ще свика Националния съвет за тристранно сътрудничество, който не е заседавал от няколко месеца. С приоритет социалните партньори ще разгледа пет наредби, свързани с Кодекса за социално осигуряване.

В отговор на въпрос относно исканията на протестиращите граждани министър Костадинова съобщи, че се планира създаването на обществени съвети в сфери, към които има най-голяма чувствителност, сред които и социалната политика на страната. В тях ще бъдат включени както представителни организации с членска маса, така и част от протестиращите граждани. Целта е да бъде чута позицията на максимално голям кръг от хора.

Ще запазим темпа на работа в МТСП и ще продължим реализирането на добрите реформи, предприети от предишното управление на министерството, увери по време на интервюто вицепремиерът Костадинова.

eXTReMe Tracker