Share |

Музикално-театрален спектакъл по операта „Кармен” в Хаджидимово

По повод Международния ден на ромите, младежите от Европейския младежки клуб към Инфоцентъра на Мария Габриел в Хаджидимово изнесоха театрално-музикално представление по мотиви от операта „Кармен” на Жорж Бизе. Спектакълът събра на едно място хора от всички възрасти, които станаха свидетели на любовната история на красивата циганка Кармен и сержанта Дон Хозе от Севиля, пресъздадена от младите таланти.

Чрез своето представление децата успяха да приближат зрителите до нравите и обичаите на ромите. Според младите евроентусиасти именно културата и изкуството са пътя към интеграция на различните общности и го доказаха с песни, танци и диалози.

Идеята за постановката се роди спонтанно и повече от месец Европейския информационен център на евродепутата Мария Габриел беше сцена за подготовка на представлението. В пиесата, представена в три действия, участваха тринадесет деца от Хаджидимово. Всички млади актьори получиха специални подаръци от Мария Габриел и бяха бурно аплодирани от своите гости.

„Кармен” е френска опера от Жорж Бизе. Премиерата й е на 3 март 1875 в парижката „Опера комик“. Отначало е смятана за провал и е набедена, че е „неморална“ и „повърхностна“. Днес обаче „Кармен“ е една от най-известните и често играни опери. Тя пресъздава една любовна история, изпълнена с много плам и нежни чувства. Действието се развива в Севиля, Испания около 1830г.

eXTReMe Tracker