Share |

Президентът Плевнелиев уважи юбилея на ПМГ „Акад. Сергей П. Корольов” в Благоевград

Президентът на Република България Росен Плевнелиев и кметът на общината д-р Атанас Камбитов бяха официални гости на празничния концерт по случай 40 години ПМГ „Акад. Сергей П. Корольов” в Благоевград.

Президентът Плевнелиев, както и д-р Камбитов са сред възпитаниците на гимназията, която отпразнува с богата програма своя юбилей. В приветствието си държавният глава отправи благодарност за знанията, които е получил и възможността да ги използва и прилага днес. Той се обърна към присъстващите в залата с думите: „Никой не бива да подценява Природо-математическа гимназия „Акад. Сергей П. Корольов”, след като тя е създава президенти и кметове”. Той бе категоричен, че училището е дало много не само на него, но и на всички негови възпитаници и преподаватели. „Математическа гимназия отдавна е доказала себе си. Това, което успях да науча през времето на моето обучение е, че преди да получиш, трябва да дадеш. Научих, че човек трябва да бъде себе си”, каза още в приветственото си слово Росен Плевнелиев. Той допълни, че днес в България най-важно е образованието, училището и поколението, което се развива. „Благоевградска област за мен е най-милият край, защото в него съм роден, учил съм и съм се изградил като човек”, каза още президентът.

Кметът на община Благоевград и възпитаник на Природо-математическата гимназия, изрази радостта си да е част от учебното заведение. Той отправи поздрав към ръководството, учителите, учениците по случай значимия юбилей. „40 години не са много, но за тях се свършиха много дела, постигнаха се много успехи. Гимназията стана символ, емблема на качествено образование. Всеки, който учи го прави, за да се реализира в личен и професионален план, но критерият за качественото образование е точно тази реализация на възпитаниците на едно учебно заведение. Нашата гимназия е първенец в това. Тя има много поводи да се гордее, има много успехи”, каза д-р Камбитов. Той допълни, че всеки ден има срещи с хора, институции и представители на бизнеса и е щастлив, че голяма част от хората, които работят в тях са именно възпитаници на това училище. „Това са все доказани професионалисти“, допълни още д-р Камбитов. Кметът благодари на учителите за тяхната всеотдайност, отзивчивост, професионализъм и амбиция да насочват учениците в тяхното развитие. Кметът Камбитов пожела на всички най-вече здраве, защото то е най-важното в мисията за успех, която преследва ПМГ ”Акад. Сергей П. Корольов” вече 40 години.

Празничната програма, която бе организирало училището за своя юбилей бе изпъстрена с талант, песни, музика и спомени. Церемонията бе открита с химна на гимназията, след което танцов спектакъл изнесоха децата от Централна детска градина „Мак”. Мероприятието продължи с песните „Хубава си татковино”, „Моя българска земя”, изпълнени от Градски детски хор при читалище „Никола Вапцаров”. „Трава у дома” и „Да бъде ден” изпълниха вокална инструментална група PMG–Stars. На сцената в залата официално бе посрещнато и ръководството на гимназията с директор д-р Татяна Ядкова. Президентът на Република България Росен Плевнелиев, кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов, началникът на Регионалния инспекторат по образование Ивайло Златанов, заместник-кметът Валери Смиленов, директори, учители, ученици и гости гордо се изправиха на крака, за да отдадат чест на химна на България и Европейския съюз.

В програмата участие взеха Биг Бенд-Благоевград, певицата Яница Боянова, ДЮФА „Пиринска китка” при ОДК, Камерна опера и ученици от гимназията.

eXTReMe Tracker