Камерна опера представя премиерно заглавие в Благоевград

Камерна опера ще представи на Голяма сцена в Благоевград премиерното заглавие от своя репертоар „Бастиен и Бастиена”.
„Семейно на опера” е мотото, под което ще бъде играна едноактната опера от композитора Волфганг Амадеус Моцарт.

Режисьор – постановчик на заглавието е проф. Павел Герджиков, диригент – Красимир Топалов, сценография и костюми – Манол Стоянов, концертмайстор – Милослава Йорданова. Участват солистите Теодора Петрова, Юрий Николов, Диан Георгиев, Ботьо Янчев, Гергана Янчева и оркестъра на Камерна Опера Благоевград.

„Бастиен и Бастиена” е третата опера, създадена от Моцарт. Тя е написана през 1768 година, когато великият композитор е бил само на 12 години и е представена за първи път във Виена.

Сюжетът е заимстван от операта на великия мислител и музиколог Жан Жак Русо „Селският магьосник”. В действието се провеждат основни за всички времена теми – за любовта и ревността, които терзаят младите Бастиен и Бастиена. Те са умело направлявани от опитния магьосник Колас, за да могат влюбените да намерят верния път един към друг.

Режисьорът на заглавието проф. Герджиков ще представи на публиката една осъвременена постановка, в която двамата влюбени овчари Бастиен и Бастиена ще направят скок в бъдещето с цели 245 години и ще се преобразят като тийнейджъри.

Жителите и гостите на града ще могат да се насладят на оперното изкуство днес и утре, 23 април, от 19:00 часа, Голяма сцена на Камерна опера в Благоевград.