Положиха основите на 33 метровия кръст над Благоевград

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов положи първите три камъка в основата на 33- метровия кръст, който ще се издигне над Благоевград.

Днес, в района на местността „Зайова поляна”, свещеници от благоевградския храм „Въведение богородично” отслужиха водосвет на мястото, на което ще бъде кръста. Тримата духовници отправиха молитва за здраве и за бързото и безпроблемно построяване на християнския символ на вярата. По график, той трябва да бъде готов за празника на града- 24 май.

Средствата, с които се изгражда паметника на вярата са изцяло от дарения.

От 2006 година до сега са събрани около 30 000 лева. Министерството на земеделието и храните е предоставило 100 000 лева за изграждането на паметника, а в работата участват всички бетонови центрове от Благоевргадско.

Зданието ще бъде високо точно 33 метра, символизирайки святата Христова възраст. Кръстът ще се постави върху солиден бетонов фундамент, тежащ над 380 тона. Върху символът на Разпятието ще бъдат поставени множество осветителни тела, очертаващи контура на православния символ. До него ще води и екопътека, по която жителите и гостите на Благоевград ще могат да стигат по- бързо, докато се любуват и на живописната гледка, която се отваря към града.

Името, което получава инициативата и целия мемориален комплекс е „Памет и вяра”.