Share |

Курбан за св. Атанасий в с. Добри лаки

Високо в планината, сред борова гора и дъх на мащерка е старата местност Градището, където старият свещеник Борис отслужва празнична литургия за св. Атанасий на 9 май.

Върху каменните градежи на някогашна стара крепост, където историци и археолози предполагат, че се е осъществило първоначалното покръстване на българите, десетилетия наред жителите на Добри лаки присъстват на празничната служба и се събират на общи трапези

Върху камъните поставят иконата на св. Атанасий и палят свещички сред атрактивна и чудно красива природа. На трапезата, освен традиционния курбан, който приготвят задължително на място, слагат прясно домашно приготвено сирене, домашни баници, питки и сладкиши, и особено вкусния, характерен за Добри лаки оризник – задушен ориз с яйца.

„ Това място е особено важно за всички, които сме свързани с Добри лаки. – сподели Йордан Петков, председател на сдружението „Св. Троица” в основата на което е идеята да възродят Добри лаки и подготовката на 100-годишнината от създаването на едноименната църква в селото. – Защото на всички детството ни е свързано с това пътуване до високото Градище като на кончето или кобилката е качен най-възрастният човек.” „Такива места ми зареждат „батерийките”, чувствам се прероден и просветлен. – сподели и общинският кмет Емил Илиев, чието детство също е свързано с обичаната бабина къща в Добри лаки. – Зарежда ме природата, миризмата на мащерка, бор и зеленина, хората, приятелите, спомените, историята, легендите”. Празникът продължи до късните следобедни часове, когато се разля и вкусно приготвеният курбан – за здраве на присъстващите и техните семейства.

eXTReMe Tracker