24 май в община Струмяни

Празникът обедини бивши и настоящи учители и ученици, дейци на културата, поети, писатели, читалищни дейци, ръководители на състави, художници като естествен домакин на празника беше средното училище в Микрево – СОУ „ Св. Паисий Хилендарски”. Сред тях се отличаваха старите учители Величка Ризова, учила три от настоящите учителки в училището, Методи Ризов - историк, Димитър Димитров – бивш зам. директор и неговата съпруга – учителка, Борис Иванов – учител и деец на читалището, семейство Ваня и Асен Янев, дългогодишният бивш главен библиотекар на общината Цеца Игнатова, скулпторът Иван Русев – основател на Арт център Илинденци и мн.други.

Точно в 10.00 часа директорът на училището Лиляна Велкова направи тържествена проверка и учениците посрещнаха училищното знаме. Празникът продължи с преклонение пред паметната плоча на първия учител, на когото венци поднесоха кметът на общината Емил Илиев, ръководството на СОУ и ръководството на ОДЗ „Патиланци”.

Знаменна група, група с ликовете на просветителите, мажоретки и духов оркестър поведоха празничното шествие като преди това всички учители закичиха отличните ученици със значки „Отличник”.

На площада в Микрево се състоя и празничната церемония и концерт-спектакъл на ученически и читалищни състави. Бяха наградени учители и ученици с постижения на общински, области и национални състезания.

„Светлият 24 май е повод да изразя своята почит и признателност към всички учители, дейци на изкуството и културата, читалищни деятели, творци, ученици и студенти! – каза в приветствието си кметът Емил Илиев. - Вие сте днешните творци на духовни блага, вие очертавате светлите пътеки на познанието, вие изграждате настоящето и бъдещето на община Струмяни!” – добави още той и поднесе почетна грамота и специален подарък на средното училище в Микрево по случай 100 години от Микрево, 90 години от основаването на училището и 24 май – луксозна филмова енциклопедия „Това е България” с посвещение: „За изключителни заслуги в просвещението и науката на община Струмяни, за възрожденския дух на учителите, учениците, родителите, за любовта към словото и спечелените битки за духовното израстване на поколения млади хора!"

След концерта, кметът вдигна наздравица за всички бивши и настоящи творци на духовни блага: учители, дейци на култура . 100 червени рози – дар от кмета, оцветиха с обич и преклонение празничния ден, който завърши с красиви общи песни и хора.

Интересни инициативи предхождаха 24 май в общината: тематичната екскурзия на читалището в Микрево до първото килийно училище в Горна Рибница в община Струмяни, а читалището в Струмяни отдаде заслужено внимание на славянската писменост и библиотеката – с нейните верни читатели.

„ Повече от 5000 години библиотеките съхраняват паметта на човечеството.- каза в емоционалния си доклад библиотекарят Веселина Богоева. - Преминали през различни метаморфози – боготворени, унищожавани, възкръсвали от пепелта – те са в основата на цивилизацията и културата. Благодарение на тях от познатите около 6 000 езика на различните народи са се съхранили и остават само онези, които имат своя писменост.„

Изключително емоционално преминаха наградите като на първо място се отдаде заслужено уважение към най-големите дарители на библиотеката в Струмяни – сем. Величка и Георги Станчеви.

Сред пенсионерите бяха наградени Гюргя Андонова, Илинка Стоилкова и Петра Христова. В активна възраст най-добрите читатели са Ганчо Георгиев, Невена Николова, Антон Станковски, от учениците: Румяна Котевска, Екатерина Дачева, Анелия Витанова, Румен Портарски, Петя Алексиева, Кристина Стоилковска. Връчи се награда на Зорка Руйкова за най-четящ самодеец, на Таня Боева – четящ руско-говорящ, и на най-малкия читател – Нели Димкова на 4 години.

Празниците на духовността продължават на 31 май на площада в Микрево, когато ще празнуват децата своя празник, със специалното участие на ансамбъл от Радовиш, Р. Македония, а на 1 юни ще се състои походът „ Аз обичам Струмяни” като в 10 часа децата на Струмяни ще се присъединят към инициативата на президента на Р България и над 100 малки велосипедисти, участници в колопохода, ще рецитират заедно „ Аз съм българче”.