Share |

Осветиха кръста над Благоевград

Неврокопският митрополит Натанаил освети кръста над Благоевград и благослови стотиците, стекли се на ритуала.

Стотици миряни се стекоха в местността „Зайова поляна“ над Благоевград, за да присъстват на тържественото освещаване на православния кръст, който бе открит преди месец в града. Лично Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Натанаил и игуменът на Рилския манастир Евлогий водиха тържествената литургия за освещаването на християнския символ. „Нека този кръст ни напомня, че всяко добро дело и постигнат резултат се случва с Божията помощ“, каза в благословията си митрополитът.

В приветствието си пред гражданите, кметът изрази радостта си, че именно на днешния празник, когато православните християни почитат Свети Дух, кръстът над Благоевград ще бъде осветен. „Много хора не вярваха, че е възможно 33-метров кръст да се извиси над Благоевград и да се превърне в негов символ и закрилник, но вярата ни бе силна и не се отказахме“, изтъкна д-р Атанас Камбитов. Той поясни, че кръстът е изграден само с дарения и благодарение на усилията на строителите и волята на гражданите.

Седем бели гълъба полетяха в небето над Благоевград, за да ознаменуват тържествения момент, а седем от певиците на ансамбъл „Пирин“ изпяха „Многая лета“.

Инициаторът на идеята за поставяне на кръст над Благоевград, Надка Васева бе отличена посмъртно със специална почетна грамота, в знак на признателност за нейния изключителен принос и вяра. Грамотата бе получена от нейната дъщеря.
Сред гостите на събитието бяха председателят на Общински съвет Радослав Тасков, зам.-кметът на община Благоевград Валери Смиленов, общински съветници, представители на академичната и духовна общественост и граждани.

eXTReMe Tracker