Мария Габриел бе удостоена с награда „Евродепутат на годината”

На тържествена церемония в Брюксел бяха обявени победителите в годишните награди на официалното издание на Европейския парламент „Parliament Magazine”.

Българският евродепутат Мария Габриел от ГЕРБ/ЕНП стана носител на престижното отличие в категория „Равенство на половете” в конкуренция с другите номинирани Евелин Регнер (Австрия) и Моника Флашикова-Бенова (Словакия). Нейната номинация бе в резултат на приноса й към напредъка по въпроса за правата на жените и равенството на половете и поставянето му в дневния ред във и извън ЕС.

След връчването на приза, Мария Габриел заяви:

„Приемам тази награда като признание за усилията на всички жени във и извън Европа, които всеки ден се борят за правата на жените и равенството между половете.

Тя е символ на нашите европейски ценности – правата на човека, демокрацията и солидарността.

Тя е символ на отговорност – трябва да продължим да подкрепяме тези, които в конфликтни ситуации отстояват правата на жените и допринасят за установяване на мир и демокрация. Отговорност е, защото трябва да продължим борбата с насилието срещу жените, така че да сложим край на това явление.

Тя е символ на предизвикателство, защото няма истинска демокрация без равенство между половете. Правата на жените са права на човека, а без спазване правата на човека демократичният модел е немислим.

Така че знаем какво трябва да направим. Нека да осигурим на жените възможности да развиват целия си потенциал и да показват способностите си, да участват във вземането на решения на политическо, икономическо и социално ниво. Така всички заедно ще се утвърдим като пазители на ценностите на Европейския съюз.”

Списание „Parliament Magazine” учредява наградите за Евродепутат на годината като признание за постиженията на депутатите, имащи пряко отражение върху живота на европейските граждани.