Share |

Изграждат два нови парка в Благоевград

Два нови парка ще бъдат изградени на територията на Благоевград. Според направените планове, единият парк ще се намира срещу кампуса на Американския университет, а другият в квартал „Еленово”.

Общата площ на парка в благоевградския квартал „Еленово” е 6,5 декара, а този по поречието на река Благоевградска Бистрица ще се простира на 16 декара площ.
Първият етап от изграждането на зелените площи в квартал „Еленово” вече е финализиран. Електрическите и ВиК инсталации вече са монтирани. Освен положените настилки, две нови детски площадки също са изградени. За втория етап от развитието на парковата зона са предвидени още една детска площадка и дървен форт за деца. За спортуващите ще бъде изградена площадка за волейбол и фитнес на открито. В работния проект е включено поставянето на пергола с чешма, както и предпазна ограда покрай „Кори дере“. Районът ще бъде благоустроен и озеленен, чрез засаждането на широколистни и иглолистни дървета, вечно зелени и цъфтящи храсти, както и различни видове цветя.

Вторият парк, по поречието на река Благоевградска Бистрица също буди интерес с оригиналните си архитектурни решения и нововъведения. Проектът за изграждане на парковата зона в този район е съобразен изцяло със съществуващата растителност и климатични особености. Нито едно дърво няма да бъде премахнато по време на строително-монтажните работи. Един от приоритетите пред проектантите и инженерите е осигуряването на рампа за трудно подвижни хора. Новият парк ще събира в себе си три детски площадки, както и рампа за скейтборд и ролкови кънки. Предвидени са пейки, беседка за отдих и чешми. Мрежата от алеи ще осигури бърз и безпрепятствен достъп до отделните елементи на парковата зона, а настилките ще бъдат функционално целесъобразни.

Растителността в парка ще е съчетание от различни видове дървесни и храстови култури. Наред с традиционните видове ще има и екзотични растения като едролиста магнолия, гинко билоба, рошков и други.

eXTReMe Tracker