Share |

Благоевград почете 128 години от Съединението

С ритуал по полагане на венци община Благоевград почете 128 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия

С ритуал по полагане на венци и цветя община Благоевград отбеляза 128 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Пред зала „22 септември” в Благоевград, почет към храбрия подвиг на героите, обединили българската нация на 6 септември отдадоха военнослужещи от формирование 26 400 в града, зам.-кметът на община Благоевград Валери Смиленов, народните представители Даниела Савеклиева и Емил Костадинов, общински съветници, общественици и родолюбци. Биг Бенд – Благоевград и солисти от ансамбъл „Пирин“ събудиха и подсилиха патриотичното чувство чрез тематични изпълнения.

На днешната дата- 6 септември, преди 128 години е провъзгласено Съединението на разделените по силата на Берлинския договор Източна Румелия и Княжество България. По силата на Берлинския договор от 1878 г. Южна България, наречена по искане на английската дипломация Източна Румелия, е откъсната от възобновената българска държава и включена отново в пределите на Османската империя. Българското население от Областта не се примирява с несправедливите решения на Берлинския договор и незабавно повежда борба против тях. На 6 септември 1885 година формираните в околните на Пловдив села и градове чети да се отправят към областния център, където обграждат конака и обявяват Съединението на Източна Румелия и Княжество България.

eXTReMe Tracker