Share |

БГ мъдрост в действие

На 26.09.2013 г., четвъртък, от 10:00 до 13:00 часа, пред зала „22-ри септември” в гр. Благоевград, ще се проведе събитие, посветено на каузата „БГ мъдрост в действие”, която има за цел интегрирането на българската народна мъдрост в общественополезни дейности.

Събитието ще протече с експозиция на книги с български поговорки, пословици, народни приказки и песни, които хората ще могат да разгледат и обсъдят. Доброволци в народни носии ще раздават поуки за сполуки на минаващите, както и флаери с подробна информация за „БГ мъдрост в действие”. С това се цели да се насърчи генерирането на идеи от благоевградчани за продължение на каузата.

Идеята на каузата „БГ мъдрост в действие” е да преоткрием поговорката „Бащина поука – синова сполука”. Това ще рече да се вслушаме в поуките, оставени ни през годините от нашите баби и дядовци, и намерим начини, с които тези поуки водят до сполуки за нас, техните внуци. Поуките намираме от народната мъдрост, съхранена като пословици и поговорки, приказки и песни, а под сполуки разбираме 6-ца в училище за едни, добра работа и заплата за други, успешно разработен проект за трети, повече моменти с роднини и приятели за четвърти.

Една от първите дейности по каузата е да популяризираме книги, сайтове, предавания и места, източници на поуки за сполуки. По отношение на книгите, тази дейност се изразява в експозиция на закрито на книги в библиотеки и книжарници в областта и експозиции на същите на открито на централни места в градове и села. Идеята на дейността е да ни припомни, че народната мъдрост е лесно достъпна и е само на една ръка книга разстояние.

Инициатор на събитието и каузата е Общност „Каузи и Начинания” – гр. Благоевград, а партньори по тях са Обществен благотворителен фонд – гр. Благоевград, Община Благоевград, Община Разлог, Радио Благоевград, Регионална библиотека „Димитър Талев” – гр. Благоевград, Народно читалище „Никола Й. Вапцаров - 1866” – гр. Благоевград, библиотеката към Югозападен университет „Неофит Рилски” – гр. Благоевград, библиотеката към Американски университет в България и Читалище „15.IX.1903 – 1909 г.” – гр. Разлог.

eXTReMe Tracker