Share |

105 години от рождението на Марин Големинов

Регионалната библиотека в Благоевград отбеляза 105 години от рождението на Марин Големинов

Регионална библиотека-Благоевград ще отбеляза 105 години от рождението на големия български композитор Марин Големинов. В рамките на събитието, бяха представени творби на маестрото, в изпълнение на млади музиканти и възпитаници на Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий”.

Марин Петров Големинов е български композитор, музикален критик, диригент, педагог и общественик. Академик, носител на наградата "Готфрид фон Хердер". Роден e в Кюстендил, но когато е на седем години, семейството му се премества в Горна Джумая (днешен Благоевград). В началото на своя музикален път, той взима уроци по теория на музиката, цигулка, камерна музика при едни от най- именитите композитори от България и Франция.

Големинов създава ценни произведения в различните области на музиката – симфонични, вокално-инструментални, камерни, музикално-сценични и други произведения, между които се открояват операта „Ивайло”, „Зографът Захарий”, балетът „Нестинарка” и музикалната приказка „Златната птица”. Той е автор на петструнни квартети, концерт за виолончело и оркестър, концерт за струнен квартет и струнен оркестър, хорови песни и две симфонии.

eXTReMe Tracker