Share |

„Малешево пее и танцува“ 2013

На празничния площад на вековно Микрево за десета година избухна красотата на „Малешево пее и танцува”

Образци на фолклора от 18 области на България и 17 чуждестранни ансамбли участваха в юбилейното издание на Международния фолклорен фестивал, който се организира под патронажа на Министерството на културата от община Струмяни в партньорство с фондация „Арт център Илинденци” и БНР Радио Благоевград.

Официалната церемония по символичното откриване на Малешево споделиха депутатите Корнелия Нинова, Ахмед Башев, Емил Костадинов, Димитър Захов, зам. областните управители на област Благоевград Димитър Капитанов и Костадин Дурчов, кметовете от приятелските общини от Република Македония Драги Наджински- кмет на община Берово, Ванче Стоянов – кмет на община Василево, Игор Поповски – кмет на община Пехчево, делегация от приятелски общини Гюзелчамлъ , Турция и от 300-хилядния град Търгу Муреш, Румъния, Архимандрит Антим, протосингел на Видинската митрополия, големият български скулптор – създател на Мраморния град на изкуствата в Илинденци Иван Русев, художничката Надежда Кутева и председателят на ЦИООФ – Емил Павлов и мн. други.
Архимандрит Антим благослови препълнения площад и с големия български празник Св. Йоан Рилски,покровител на българския народ, като не пропусна да сподели, че корените на неговия род са от Берово и Гореме и пожела мир и радост на участниците.

Три дни и нощи пя и игра Малешево. Още в петъчния ден заприиждаха посланиците на фолклора от близки и далечни села и градове. С аплодисменти и с много радост се посрещаха пратениците на чуждите държави, които заслужено привличаха внимание на десетките национални и регионални медии, както и от публиката.
На 18 октомври селото-домакин отпразнува вековния си юбилей с празнично шествие, заря и концерт-спектакъл от самодейните ансамбли на община Струмяни: Микрево, Струмяни, Илинденци, Никудин и Игралище. Специално за годишнината организаторите на фестивала изненадаха огромната публика с музикално-танцовата композиция „ В Малешево д,идем” по музика на Петьо Кръстев и хореография на Любомир Марянски в изпълнение на два танцови ансамбъла от две приятелски общини : Струмяни и Симитли.

„ В Малешево д, идем” ме накара да настръхна, защото са вплетени символи, песни и ритми от нашето Малешевие, прекрасно пресъздадени от творците на композицията и изпълнени от децата на Симитли и Струмяни. – сподели дългогодишният читалищен библиотекар Цеца Игнатова. Успоредно с композицията, за пръв път прозвуча песен за Микрево, изпълнена от Ирина Паскалева и обичаният Емил Ристосков, който въпреки тежкото си здравословно състояние, намери сили да представи новата песен.

Традиционно, за втора година, фестивалът в съботната вечер представя изложба от пленер „Малешево пее и танцува” с участието на художниците Свилен Блажев, Надежда Кутева, Огнян Механджиев, Димитър Петрински и Анна Покровнишка.
През трите фестивални дни преминаха над 300 фолклорни единици, които получиха освен дипломите за участие луксозни календари за 2014 година със снимки от Малешево пее и танцува на ITспециалиста от общинска администрация Струмяни - Стоян Петков.

„С всяка година Малешево пораства не само с годините, но и с художествените послания, разширява своите географски граници и привлича хиляди почитатели на фолклора. сподели Зенил Реджепов – Стручни , художествен ръководител и хореограф на ансамблите от Делчево и Берово, които участват във фестивала от неговото създаване.- На фестивала идваме, за да покажем своите песни и танци, но за мен е важно, че се срещаме с хора от цял свят и че за фолклора граници няма. Тук намираме много нови приятели. За мен е чест, че тази година съм член на голямото авторитетно жури. Мелешево пее и танцува е голям фолклорен фестивал, а това го показва броят на участниците. И според мен, юбилейното издание е връх в неговото летоброене. „

Авторитетното жури под председателството на проф.д.ф.н. Костадин Динчев има нелеката задача да открои най-доброто сред 300-тата в голямата програма, но победителите в юбилейната конкурсна програма на „Малешево пее и танцува” са всички: и участници, и домакини, и организаторит, чрез които програмата не секна и за минути, освен в техническа пауза, всички, омагьосани от идеите на фестивала: за повече красота и човечност между хората.

eXTReMe Tracker