Share |

Костадин Руйчев ще отбележи 90- годишен юбилей с концерт

Благоевград, 7 ноември от 19.00 часа в зала „Яворов”.

Почетният гражданин на Благоевград Костадин Руйчев ще отбележи 90- годишен юбилей с концерт. „Идея за танц” ще бъде представен пред жители и гости на
Благоевград на 7 ноември, от 19.00 часа в зала „Яворов”. Танцови идеи пресъздадат и неповторимите Ансамбъл „Пирин” и Неврокопски ансамбъл на град Гоце Делчев.

Костадин Руйчев бе избран за почетен гражданин на Благоевград през октомври тази година . Неговата личност е многопосочно реализирана с едно мащабно творческо и житейско наследство. Той е един от тримата, изградили облика на Ансамбъл „Пирин”: Кирил Стефанов с неговата цялостна и мащабна концепция, Александър Кокарешков с неповторимия му музикален стил и Костадин Руйчев с непрекъсната връзка на твореца с миналото и фолклора, която е основен стимул за развитието на ансамбъла.

Като главен хореограф и автор на едни от най-известните и любими на публиката танцови постановки, Костадин Руйчев показва отлични познания за особеностите на пиринския танцов фолклор и с професионализма си се превръща в знакова фигура на това изкуство в цялата страна. Сред неговите 25 творби в Ансамбъл „Пирин” незабравими остават „На мегдана”, „Русалии”, „Честото”, „Въртяното”, „Драма”, „Малешевска сюита”, а в съавторство – „Лудо свири на тамбура”, „Пирине мой”, „Пролетни игри” и др. Издал е две книги с описания на народни танци от Пиринския край, а подготвеният от него за печат авторски сборник съдържа над 200 хора и танци.

Костадин Руйчев в продължение на много години оказва методическа помощ на десетки любителски танцови колективи, ръководи семинари, преподава български народни танци в Холандия, Белгия, Франция и Русия, основава и ръководи в определени периоди съставите на Профсъюзния дом на културата в Благоевград „Илинден” и детските – „Зорница”, „Разложанче”, с. Микрево и др. Включван е в журитата на републиканските фестивали на художествената самодейност, активно работи за подготовката на съборите „Пирин пее” и „Копривщица”.
Руйчев е автор на книгите: „Ансамбъл „Пирин”стъпки към върховете” и „Руйчевият род от Долен и Крушево”. Именно с Ансамбъл „Пирин” Костадин Руйчев разнася българските ритми в над 45 страни по целия свят. Носител е на най-престижните държавни отличия в областта на културата, два пъти му е присъждана „Златната лира” на Съюза на музикалните и танцовите дейци в България.

Костадин Руйчев е не само ярка личност , но и рядко добронамерен и етичен човек. Заедно с творческите му постижения, това дава обяснение на огромното уважение, което изпитват към него всички артистични поколения на Ансамбъл ”Пирин” през годините и днес.

eXTReMe Tracker