Христина Цонева е новият директор на Регионален исторически музей - Благоевград

Христина Цонева спечели конкурса за директор на Регионален исторически музей - Благоевград. В сградата на общинска администрация петима кандидати защитаваха своята концепция на тема „Развитие и утвърждаване на Регионален исторически музей като водещ институт в Югозападна България”. Те имаха нелеката задача да се обосноват и отговорят на въпросите на комисията с председател зам.- кмета по хуманитарните дейности в община Благоевград Валери Смиленов. Авторитетът на журито бе издигнат и в лицето на директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, представители на Министерството на културата, историкът проф. Пламен Павлов и експерти.

Седемчленното жури удостовери пред участниците, че техните концепции не са предварително отворени и премина към тяхното разглеждане по реда на приемането им в общинска администрация. Досегашната директорка на РИМ- Благоевград Галя Миленкова, историкът Иван Стоянов от ВМРО, археологът Илия Кулов, бившата директорка на културната институция Камелия Грънчарова и специалистът в РИМ- Христина Цонева бяха подложени на интервю, след което комисията премина към разглеждане на точките и критериите за одобряване на кандидатите.

След достойно представяне на всички кандидати, името на новия директор на Регионален исторически музей в Благоевград е Христина Цонева. До този момент Христина Цонева е била специалист в отдел „Археология” към институцията. Научната общност я познава и чрез статията „ Югозападна България- привлекателна туристическа дестинация”. До дни Цонева официално ще заеме поста на директор, след като днес заповедта й бе подписана от кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов.