Благоевград почете 104-та годишнина от рождението на Никола Вапцаров

С тържествена церемония в Благоевград днес бе почетена 104-та годишнина от рождението на българския поет Никола Вапцаров.

Зам.-кметът на община Благоевград Валери Смиленов, представители на общинската администрация и общински съветници положиха венци и цветя пред барелефа на големия творец. Пред таланта и драматичната съдба на Вапцаров се преклониха и представители на държавни и образователни институции, политици, общественици.

Рецитирани бяха незабравими стихове на великия поет.

Никола Вапцаров е роден на 7 декември 1909 г. в Банско, тогава все още в Османската империя. Израснал в средата на родолюбиви банскалии, с риск за живота си, родителите му участват в българското национално-освободително движение в Пиринско и активно работят за българщината. Самият Вапцаров, както в годините на обучението си във Варна, така и след това проявява българското си национално съзнание и горещ патриотизъм.

Единствената стихосбирка на Вапцаров „Моторни песни” излиза през 1940 г. След разстрела му неговото творчество е превеждано на редица езици. За изключителната си поезия Вапцаров е удостоен със световната награда за мир На 3 декември 1953 г. по време на Втория конгрес на мира почетният знак и грамотата са предадени на майката на поета Елена Вапцарова.