Share |

Благоевград отбеляза 166 години от рождението на Христо Ботев

С тържествено полагане на венци и цветя Благоевград отбеляза 166 години от рождението на Христо Ботев. Пред бюст-паметника на гениалния поет и пламенен революционер, издигнат на площад „Народни будители”, сведоха глави кметът на общината д-р Атанас Камбитов, зам.-кметът по хуманитарните дейности Валери Смиленов, председателят на Общинския съвет Радослав Тасков, народният представител Даниела Савеклиева, политици, общественици, културни дейци и граждани.

Ученици от 11 СОУ „Христо Ботев” в Благоевград и уредник от РИМ припомниха биографични факти за Христо Ботев. Над бюст-паметника на революционера се разнесоха едни от неговите най-запомнящи се стихове.
Христо Ботьов Петков е революционер, поет и публицист, роден в семейството на Ботьо Петков и Иванка Ботева през 1848 година. Като национален революционер Ботев е продължител на делото на Георги Раковски и Васил Левски. Ботев защитава правото на българския народ за самоосъзнаване и самоуправление, зачертава „просветителната” идеология и се обявява за радикална революционна борба. Подвластен на изостреното си чувство за справедливост, той е и един от най-яростните противници на експлоатацията на по-слабите в социално отношение.

Ботев остава в паметта на поколенията и като изключителен творец. Неговата огнена поезия и проницателна публицистика продължават да са един от еталоните не само във възрожденската ни литература, но и в цялостното развитие на българската литература. Сред най- известните му произведения са „Майце си”, „На прощаване”, „Към брата си”, „Обесването на Васил Левски” , „Борба”, „Хаджи Димитър” , До моето първо либе” и други.

eXTReMe Tracker