Мелнишкият епископ Серафим е новият Неврокопски митрополит

Той бе избран с равен брой гласове с другия претендент - Браницкият епископ Григорий, като двамата получиха по шест вота. Патриарх Неофит даде своя глас за Мелнишкия епископ Серафим и така неговата номинация надделя.

Новоизбраният Неврокопски митрополит ще бъде въдворен на своята митрополитска катедра на 20 януари. Той заема мястото на починалия на 16 ноември миналата година дядо Натанаил.

Серафим беше номиниран и за митрополит на Варненската епархия, но изгуби битката там, което доведе до радостни вълнения в благоевградско, където е фаворит сред миряните.

Епископ Серафим е роден в бургаското с. Зорница през 1974 г. със светското име Динко Желязков Динков. Завършва висше образование в Лесотехническия университет, специалност "Ландшафтна архитектура" през 1997 г., а през 2011 г. - Богословския факултет при Софийския университет.

През 1997 г. постъпва като послушник в манастира „Св. Георги" в Хаджидимово. На 18 ноември 2000 г. е постриган за монах в манастира на послушанието си от Неврокопския митрополит Натанаил, който го ръкополага за йеродякон на 19 ноември 2000 г. и за йеромонах - на 20 декември 2000 г.

За усърдното си служение е отличен като архимандрит на 1 юли 2006 г. От септември 2008 г. архим. Серафим е назначен за игумен на Роженския манастир.

На 18 декември 2011 г. е хиротонисан за епископ с титлата "Мелнишки" и е определен за викарий на Неврокопския митрополит.