Министър Вигенин представи пред чужди дипломати културно-историческото наследство на Разложкия край

Дипломатите имаха възможността да се запознаят с уникалното българско културно-историческо наследство в района, сред което изпъква църквата „Св. Теодор Тирон и Св. Теодор Стратилат” в село Добърско. Храмът е паметник на културата и е сред Стоте национални туристически обекта на БТС. Поразителните стенописи и автентичната му архитектура го причисляват към най-ценните образци на българското изкуство.

Местно предание разказва, че след битката при село Ключ, Петричко, през 1014 г. част от ослепените Самуилови войници се насочват към Рилски манастир, но по пътя ги застига зима и се установяват в Добърско, тъй като тук намират облекчение от лечебната вода от аязмото в двора на църквата „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“. Те създали прочутата Добърска школа за музика, която просъществува до началото на XX век.

Министър Вигенин потвърди ангажираността на правителството към съхраняването и популяризирането на българската култура, традиции и изкуство. Пред местните жители той обеща да подкрепи кандидатурата на църквата „Св. Теодор Тирон и Св. Теодор Стратилат” за включване в списъка на обектите на световното наследство на ЮНЕСКО. „България има много богато културно наследство и за популяризирането му трябва да се прави повече. Надявам се с г-жа Ирина Бокова да успеем да помогнем на района да бъде още по-известен по света”, заяви външният министър.

По-рано през деня чуждите дипломати посетиха село Горно Драглище, където се намира и къщата на прадядото на Кристиан Вигенин. Любезният домакин и неговата съпруга запознаха гостите си с традициите и историята на района.