По стар български обичай „покриха” новата сграда на детската градина в Долно Осеново

От рано сутрин викачи огласяха селото с вестта, че е покрита новата сграда. Вече е завършен и покривът на новата сграда на забавачницата, остават довършителните работи отвътре и обзавеждането. До месец всичко ще бъде готово и официално ще прережат и лентата на новата детска градина в Осеново. Напомняме, местата в детската градина в едно от най-многолюдните села в симитлийска община бяха крайно недостатъчни. Четвърт милион лева от общинския бюджет бяха инвестирани в ремонт на занималните в детската градина и надстрояването на сградата с още един етаж.

Обичаят „викане на такия” (благословия) е с вековна история. Той се извършва когато се завърши построяването на къща, когато вече са положени и керемидите. Рано сутринта майсторите са сковали скеле на буквата “П”, скелето се закичва с китка здравец, осукана с бял и червен конец. След изгрев слънце те започват да викат за да се чуе из цялото село, че е завършена нова сграда. Така казват на стопаните и комшиите, че строителството е към своя край и който желае, може да дари майсторите, а даровете оповестяват на глас в знак на благодарност. Стопанката първа дарува майсторите с риза, кошуля, кърпа, като по този начин им се отблагодарява. След тях започват да идват и всички от селото, , майсторите викат високо техните имена и ги благославят, а стопаните ги черпят с питка, руйно вино и ракия. На края всичко дарено се поделя между майсторите, като ризата по традиция се полага на баш майстора.

Този стар български обичай бе спазен и за завършването на грубото строителство на детската градина в село Долно Осеново. Рано сутринта ходжата се качи на покрива и започна да вика и благославя. Всички жени от селото- баби, майки, млади булки с децата си, се стекоха да даруват майсторите, изградили вторият етаж от детската градина. Местните казват, че тази традиция се спазва в Осеново винаги, когато се построи нова къща. С дарове за майсторите, на „викане на такия” бе и общинският кмет Апостол Апостолов. А младите майки му благодариха за грижите, които общината полага за децата в Долно Осеново.