Благоевград с две нови велоалеи

Усилията на общинското ръководство са насочени към реализацията на проект „Зелена и достъпна градска среда в Община Благоевград”, който предвижда изграждане на няколко велоалеи и рехабилитацията на десетки улици.
Готова е велоалеята по ул. „Преслав” и велоалеята по ул. „Броди” в участъка от ул. „Струма” до бул. „Пейо Яворов”. Извършено е цялостното преасфалтиране и рехалибитация на ул. „Панайот Волов”, на финалната права са строителните и монтажните работи по улиците „Солунските атентатори” и „Гемеджиите”. Ремонтът се извършва за пръв път от над 30 години и цели трайното подобряване на градската среда в кв. Струмско, с което ще бъдат зарадвани стотиците семейства, живеещи в квартала. Извършени са всички необходими замервания и геодезически заснемания на планираните за ремонт пътни участъци. И по трите улици е предвидено полагането на плътен слой асфалтобетон и изграждане на пътна маркировка. В плана за ремонта е залегнало и изравняването на нивата на канализационните шахти и пътното платно, за да се подобрят условията за движение на автомобилите и да се осигури безпроблемно оттичане на повърхностни и дъждовни води.
Започнаха и строителните работи по ул. „Атон”, ул. „Преслав” и ул. „Славянска” в участъка от ул. „Иван Михайлов” до ул. „Дойран”. Въпрос на дни е да стартира и рехалибитацията на бул. „Пейо Яворов”, където ще бъде изградена нова велоалея с помощта на специализирана пътностроителна техника.
Проектът „Зелена и достъпна градска среда в Община Благоевград” е финансиран по ОП „Регионално развитие” 2007-2013 г. Договорът за строителство на всички улици и велоалеи е на стойност 3 168 628,50 лв. с ДДС.