Share |

Благоевград отбеляза 163 г от рождението на Георги Измирлиев- Македончето

Венци и цветя пред бюст- паметника на Георги Измирлиев- Македончето, помощник-апостол на Търновски революционен окръг по време на Априлското въстание, положиха зам.- кметът по хуманитарни дейности в община Благоевград Валери Смиленов, представители на политически партии, културни институции и граждани.
Пред събралото се множество на площада, носещ името на Георги Измирлиев, младата благоевградчанка Анелия Атанасова припомни моменти от живота и делото му.
Георги Измирлиев е роден на 21 април 1851 г. в град Горна Джумая, в семейството на Димитър Измирлиев и Тона Икономова, местни общественици, известни със своята човечност и съпричастност към страданията на другите. Началното си образование Георги получава в родния град, а прогимназиално в град Сяр. Тук той се запознава с поемата на Георги Раковски - „Горски пътник”, която разкрива пред него величавото минало на Българската държава и предизвиква пламенен стремеж за освобождаване на Отечеството от турците. По-късно се включва в подготовката на Априлското въстание като помощник-апостол на Търновски революционен окръг. В разгара на подготовка е заловен след предателство и осъден на смърт чрез обесване. На 28 май 1876 г. в град Горна Оряховица присъдата е изпълнена.
 

eXTReMe Tracker