Представиха рецепта за създаване на успешен проект по новите оперативни програми

Темата е посветена на популяризирането на обявения в края на март национален конкурс за младежки проект - една инициатива на мрежата от 28 информационни центъра за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз в България за повишаване информираността и интереса на младите хора към възможностите за проектно финансиране за реализиране на техни конкретни идеи и политики.

Приоритетите на всяка програма, дейностите, които са допустими за финансиране, както и типовете организации или хора, които могат да получат подкрпа е първата стъпка към успех и именно това представи Янислава Вангелова, като запозна присъстващите в резюме с новите Оперативни програми, които ще действат през следващите 7 години до 2020г. – ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“, ОП „Околна среда“, ОП „Региони в растеж“, ОП „Развитие на човешките ресурси“, ОП „Иновации и конкурентоспособност“, ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ и ОП „Добро управление“.

Втората част от срещата беше посветена на представяне на основните етапи от цикъла на един проект - от формулиране на идеята за проект, през основните стъпки за планиране и подготовка на проектното предложение, формулиране на целите и дейностите, определяне на необходимите за изпълнението им ресурси. Всички тези въпроси, включително защо са ни необходими индикатори и как ги определяме, предизвикаха оживени дискусии, умело модерирани от дългогодишния експерт по разработване и управление на проекти, Симана Марковска.

В следващите дни експертите на центъра ще проведат информационни дни и в градовете Гоце Делчев и Сандански. Срещата в Гоце Делчев е в четвъртък от 11:00 в конферентната зала на х-л „Неврокоп“, а в Сандански – в петък от 10:30 в конферентната зала на х-л „Свети Никола“.