Остават часове до началото на фестивала за млад театър „ТАРА-РА-БУМБИЯ”

За втора поредна година община Благоевград събира на една сцена млади и вече утвърдени актьори, режисьори, сценаристи и сценографи. Началото и през 2014 година ще бъде изненадващо и запомнящо се.
„ТАРА-РА-БУМБИЯ” започва с две постановки, изложба и концерт.
Първи на сцената ще излезе актьорски състав на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” с „Грехът Златил” по „Боряна” на Йордан Йовков. Постановката е на проф. Маргарита Младенова, която на 12 май ще проведе и открит урок от 11.30 часа на Камерна сцена на Драматичен театър. „Грехът Златил” ще се играе на голямата сцена на Драматичен театър „Никола Вапцаров”, началният час е 18:00.
Финалът на първата фестивална вечер ще постави премиерата на „ЧЕХОВИАДА За вредата от тютюна” от А.П.Чехов. Режисьор на постановката е носителят на Икар Явор Веселинов, който е и директор на тазгодишната „ТАРА-РА-БУМБИЯ”. Той представя един различен прочит на миниатюрите на Чехов „Мечка”, „Юбилей” и „Лебедова песен”. В ролята на Нюхин почитателите на Мелпомена ще видят известния актьор Владимир Пенев. Той ще изнесе на публиката лекция за вредата, която носи на човечеството употребата на тютюн. Нюхин ще ви лъже и ще бъде искрен, ще обича и ще мрази, ще взема важни решения за живота си, ще поизпита търпението ви, ще опита напразно да ви говори против една от малкото си останали радости - тютюнопушенето, ще ви накара да се замислите, да се усмихнете.
В останалите роли публиката ще види Рашко Младенов, Николай Кимчев, Лъчезар Кацарски, Милена Копралева, Юлия Дживджорска, Милена Илиева, Теодор Куков, Владимир Арнаудов, Андраш Кончалиев. Сценографията е на Татяна Димова, а костюмите на Свила Величкова.
Пиесата ще бъде поставена на сцената на Драматичен театър „Никола Вапцаров” от 21.00 часа
За да си поемат дъх, или за да го затаят повече, между двете постановки ще бъде представено едно изкуство, което някой могат да нарекат и абстрактно, а други просто „модерно”. Това е Изложба- костюми на Мария Пупучевска от Македония и представяне на видео инсталация. Останалите изненади ще бъдат разкрити утре, 11 май, 18.00 часа, Драматичен театър „Никола Вапцаров”.
Цените на билетите са символични - от 5 до 7 лева, а за ученици и студенти - 3 лева. Мащабната театрална проява е част от програмата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата.