Струмяни на семинар в Македония

Модели за съживяване и запазване на културното наследство чрез превръщане на културните обекти в туристически и включването им в различни туристически маршрути представиха на семинар, който се проведе на 29 и 30 май 2014г., в община Карбинци, Македония. Целта на срещата под надслов „Устойчиво развитие на туризма“ бе да се укрепи капацитета на всички заинтересовани страни в граничните общини да прилагат тези модели в практиката си.
25 представители на общински администрации, музеи, неправителствени организации, малки и средни предприятия, свързани с туризма, туроператори и медии от граничните общини в област Благоевград се запознаха с основните и най-важните стъпки за развитието на туризма на местно ниво - от инвентаризация на ресурсите, през развитие на човешкия капитал, разработване на туристическите услуги, ценообразуване и брандинг - до предлагането на готовия продукт на туристическия пазар.
Участниците от България посетиха няколко обекта, представящи културното и историческо наследство на община Карбинци и включени в общия трансграничен културен туристически маршрут „С машината на времето през Струмяни и Карбинци“, създаден по проекта - археологическия град „Баргала“, църквата „Свети Георги“ в близост до него, изложената уникална колекция от икони в църквата „Свети Никола“ и музея в Щип.
Семинарът е част от дейностите по проект "Картографиране на културното наследство на общините Струмяни, България и Карбинци, Македония и стимулиране развитието на културен туризъм чрез интегрирани туристически продукти" (C.U.L.T), с Реф.№2007CB16IPO007-2011-2-44. Проектът се изпълнява в партньорство между Сдружение „На фокус“ и Община Карбинци по Програмата за трансгранично сътрудничество България-Македония 2007-2013.
На 9 и 10 юни 2014г., като продължение на темата за устойчивото развитие на туризма, сдружение „На фокус“ ще организира в община Струмяни Кръгла маса на тема „Партньорства за развитие на туризма“. Участниците ще се докоснат до историческото и културно богатство на община Струмяни посещавайки част от културните обекти в общината, включени в туристическия маршрут и дегустирайки характерни за региона храни и напитки.