Премиерът Орешарски лично покани кмета Портних на разговор, за да обсъдят с какво още държавните служби могат да помогнат

Поканих лично кмета на Варна, за да влезем във взаимодействие с местните власти, да има още по-добра координираност и да видим с какво държавните служби могат да го подпомогнат в разчистванията. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски на брифинг във Варна преди срещата си с кмета Иван Портних. По-рано сутринта на премиера беше докладвана информация от всички служби, с които министър-председателят беше във връзка от снощи и които на място съдействаха на хората. Той подчерта, че е постигната добра координация между МВР, Гражданска защита, Военноморските сили. Премиерът благодари за действията на ВМС и на всички служби на МВР. Той отбеляза, че въпреки суматохата, няма нито едно престъпление, което е благодарение на патрулите на място.
„Към настоящия момент ситуацията е под контрол, но всички са нащрек. Надяваме се, че прогнозите са благоприятни и дъждовете ще намалеят. Това обаче не бива да ни успокоява“, каза премиерът Орешарски. Той напомни, че такъв тип бедствия бяха наблюдавани в цяла Европа.
На въпрос за причините за трагедията премиерът изтъкна, че се предполага, че голямото количество вода, което е паднало от две улици, се е събрало в една с голям наклон и буквално е отнесла няколко къщи и много коли. „Ще трябва да се направи по-точни идентификация за причините – дали има изсичане на води или незаконно строителство. Ще се вземат необходимите мерки. Нека да направим внимателен анализ, след което крайните изводи, да не прибързваме“, каза още премиерът.
Министър-председателят Орешарски отбеляза, че вицепремиерът Цветлин Йовчев има готовност да свика междуведомствен съвет, така че да се окаже помощ на пострадалите и на близките на загиналите. „Разпоредил съм понеделник да бъде обявен за национален траур“, каза премиерът.
Попитан кой носи отговорност за почистването на деретата, премиерът отговори, че това са общините. Той изтъкна, че проблемът не е само във Варна, няма достатъчно средства за редовно и щателно почистване на речните корита и на застрашени участъци. „На това също ще обърнем внимание“, заяви премиерът.
Вицепремиерът Йовчев каза, че във Варна трима души са в неизвестност, има девет жертви, от които две са деца. Има информация и за една жертва в Добрич. Премиерът Орешарски вече пътува натам.