Share |

Слънчевите пана на Елена Темелкова озариха галерия Околийска къща

Художничката откри самостоятелна изложба "Структури" и показа изящни пана от текстил, живопис и рисувано стъкло.
Слънчевите пана на художничката Елена Темелкова озариха галерия "Околийска къща" в Дупница. Възрожденската къща, съхранила неповторима атмосфера и дух, засия от множество слънца, цветя, пеперуди и вълшебни образи, пресъздадени от художничката с много фантазия. Изложбата е още по-въздействаща, защото авторката е използвала различни материали - нежна коприна, топла вълна, ефирно стъкло, платна. В галерията са подредени пъстри копринени шалове, стенни пана, гоблени и уникална стъклопис. Живата текстилна материя е превърната в уникални произведения на изкуството. Сюжетите са взети от природата около нас, от фолклора, а някои от творбите са инспирирани от впечатленията на художничката от живописната природа на Гърция и екзотиката на Африка.
"Ели е слънчева като своите работи и дори човек, който не я познава, може да си я представи като види това, което прави.", каза при откриването на изложбата председателят на СБХ в Перник Валентин Топалов. Директорът на галерия "Околийска къща" Андрей Севдин връчи на авторката поздравителен адрес от кмета на община Дупница инж. Методи Чимев.
"Изпълних една своя мечта поне за малко да бъда домакин в тази прекрасна галерия." - каза Елена Темелкова и благодари на директора Андрей Севдин за гостоприемството.
Елена Темелкова е завършила НХА в София в класа на проф. Марин Върбанов, специалност „Текстил и мода“. Член е на СБХ. Работи в областта на монументалната текстилна пластика, живопис върху коприна, интериорен текстил, уникални рисувани облекла и аксесоари. Автор е на 16 самостоятелни изложби и 4 авторски ревюта с рисувани уникални облекла. Участвала е в много сборни изложби в Перник, София и Варна. Организатор е на Международния живописен пленер „Рударци“ и е участвала в много международни пленери. Нейни картини са притежание на галерии и частни сбирки в страната и чужбина - Германия, Франция, Сърбия, Кипър и др.
Това е втората изложба на пернишки художник, която се открива в Околийската къща в Дупница през последния месец. Преди Елена Темелкова свои платна там показа Валентин Топалов.

eXTReMe Tracker