Share |

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ подкрепя безрезервно ограничаването на вариантите за учебници до един

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ подкрепя безрезервно ограничаването на вариантите за учебници до един, като пояснява категорично, че тази идея е на Синдикат „Образование“ и на българските учители и родители от преди много години, а не на проф. Клисарова.
За непросветените, Ние от синдиката обясняваме, че и без нов закон сега в България има държавни образователни изисквания за учебно съдържание по образователни области и е абсурдно да има по пет варианта за едно и също изискване. Различните учебници затрудняват безкрайно ученика, в случай че се премести от едно училище в друго, дори и без да е сменил профил, ако училищата ползват различни учебници.
Но въвеждането на един вариант за учебници по всички предмети, далеч няма да реши проблема с неразбираемите и скъпи учебници в България.
За българските ученици би било най-ценно учебниците, които използват да са разбираеми и ясни без прекален академизъм. Но преди написването на учебниците, трябва да се реформира основно учебното съдържание и да се намали до наполовина неговия обем, съобразно европейските принципи. Учебното съдържание трябва да предразполага към 100% усвояване от учениците, които учат в общото образование, като сега без часни уроци процентът на усвояване на учебния материал е между 50 и 60%.
Реформатата в учебните планове и учебното съдържание трябва да започне от годишния хорариум на учителите, който трябва да стане еднакъв към преподавателите по всички учебни предмети.
Българските учебници по всички предмети са „задръстени“ от информация, което е непростима грешка на издателите и екипите. В учебника трябва да има само ядрото от знания, а за останалото да се даде свобода на учениците, защото в много случаи информацията и погледът към нея остарява за месеци и дни.
Политизацията и комерсиализацията на учебниците и учебното съдържание е българския синдром в този „бизнес“. Цената на учебниците в България е неколкократно завишена и не кореспондира с цената на книга или роман със същите обемни параметри. Тези „безплатни“ учебници превръщат тяхното печатане и разпростняване в жестока борба между издатели, които при победа получават гантиран високо платен тираж. Но учебниците не са безплатни, защото всички ние плащаме за тях, макар и често да не поглеждаме тяхната цена. А често това е цената на академичните безмислици и болни политически амбици, загнездели се трайно и удобно в неразбираемите за учители, родители и ученици български учебници.
Синдикат „Образование“ е за фундаментално намаляване и оптимизиране на учебното съдържание и учебните планове, като посоката да бъде българския ученик, а питания да бъде българския учител, а не професора в университета. И чак тогава във връщането на единия учебник ще има смисъл, като и да не забравим да върнем истинската цена на българските учебници.

eXTReMe Tracker