С почетна сесия на Общински съвет започна отбелязването на 60-годишнината от наводненията в Благоевград

С почетна сесия на Общински съвет започнаха събитията за отбелязване на 60-годишнината от голямото наводнение в Благоевград през 1954 година. В рамките на церемонията, в знак на признателност и преклонение пред подвига, бяха наградени наследници на участниците в спасяването на бедстващи по време на стихията и спомогналите за възстановяването на града от нанесените щети. Председателят на Общински съвет Радослав Тасков и зам.-кметът Валери Смиленов връчиха почетни грамоти и плакети на Роза и Димитър Чалъкови, Ангел Георгиев, Костадин Стоилов, София Бошкилова, Йорданка Шаламанова, Добринка Сотирова, Надежда Попова, Елена Георгиева, Лиляна Бучинска, Мария Стоянова, Соня Митова, Милка и Аврам Ризови, Кирил Марков, Невена Богоева, арх. Димитър Стоилов и Владо Цеков.

Почетната сесия протече с разкази „от първо лице“ на благоевградчани преживяли ужаса на наводнението, които са се включили активно в предотвратяване на още по-големи щети и вземане на още човешки жертви.

„Благоевградчани бяха като юмрук в онзи ден. С общи сили вдигнаха на крака целия град. Този пример трябва да следваме и днес“. С тези думи припомни трагичните събития преди 60 години Димитър Чалъков, който разказа спомените си пред общинските съветници и гостите. Думата взеха още и председателят на Клуба на учителите ветерани Йорданка Филипова, която е наследник на Владо Цеков, Роза Ангелова, Калин Грънчаров и Александър Миразчийски.

Част от програмата на почетната сесия бе и танца на формация „Астра“ и изпълнението на „Една българска роза“ от Александрина Механджийска.

Освен председателят на Общински съвет и зам.-кметът, сред официалните гости на събитието бяха зам.-областният управител Костадин Дурчов, директори на дирекции от общинска администрация, наследници и родственици на участници в спасителните дейности и възстановяването на Благоевград след наводнението през юли 1954.

На 2 юли 1954 година, петък, около 17:00 часа след проливен дъжд, вълна висока 5-6 метра за минути залива къщи, магазини, складове, дюкяни, площади и улици. 13 души загиват, а десетки са ранени. Щетите тогава са оценени на 27 851 720 лева.