Опасност: Не палете огън край житата, не паркирайте край нивите

Във връзка с настъпилата восъчна зрялост на житните култури и засилената опасност от пожари общинското ръководство на Благоевград се обръща към жителите на общината за повишено внимание и стриктно спазване на противопожарните мерки. В специална заповед на Кмета на община Благоевград са посочени главните опасности и мерките за предотвратяване на пожари.
„Най-често пожарите през лятото възникват при палене на огън на открито или от неугасени цигари”, припомня Любен Терзийски, главен специалист „Отбранителна и мобилизационна подготовка” в община Благоевград. Опасност представляват и паркираните моторни превозни средства в площите с посеви и в непосредствена близост до зърнено-житните култури, предупреждава той. Със заповедта се забраняват още използването на сигнални ракети и огнестрелно оръжие. Изключително внимателни трябва да бъдат при боравенето с огън билкарите, пчеларите, туристите и обикновените граждани, които отиват на пикник или разходка.
Освен към жители и гости на града забраните са насочени и към юридическите лица, стопанисващи републикански, общински и частни пътища, преминаващи през или покрай житни посеви. Те имат задължението да осигурят механичното отстраняване на сухите треви и храсти, горими предмети и материали в сервитута на пътя.
Цялата заповед, в която са изброени всички противопожарни мерки и длъжностните лица, натоварени с изпълнението им, може да се види на сайта на община Благоевград http://www.blgmun.com/ в раздел „Здравеопазване”, подраздел „Бедствия и аварии”.