Ансамбъл „Пирин” със статуетка от международния фолклорен фестивал „Златен прах” в Челопеч

Ансамбъл „Пирин” изправи на крака със „Северняшки танц” зрителите и участниците в Първия международен фестивал „Златен прах” в Челопеч. След двучасов самостоятелен концерт кметът на Челопеч връчи статуетка „Златен прах” на директора на ансамбъла Данислав Кехайов, не криейки възторга си от майсторството на благоевградчани. „Местните почитатели на фолклора, гостите от страната и участниците във фестивала от Мексико, Грузия, Индия бяха възхитени от представянето на Ансамбъл „Пирин”, сподели Данислав Кехайов.
„Публиката в Челопеч ръкопляскаше при всяко наше изпълнение. Хората бурно изразяваха одобрението си, тяхното вълнение се пренесе и върху нас като изпълнители и ни накара да дадем най-доброто от себе си”, призна танцьорът Деница Секулова.
Данислав Кехайов сподели, че ансамбъл „Пирин” вече активно репетира за следващата изява от лятното турне - закриването на галавечерта на XIV събор за народно творчество „Пирин пее” в местността „Предел”. Концертът ще се състои утре от 20.30 часа, а „Гурбетчийски предсватбени игри” е гвоздеят в програмата.
По-късно ансамбъл „Пирин” заминава за Румъния , където ще бъде единственият представител на България в Международния танцов фестивал в Калараш. Благоевградските изпълнители ще раздрусат румънската сцена с „Шопчета”, „Копаница” и „Влаинки”, който танц много се доближава до румънските фолклорни традиции. Показването на фолклорните областни на България ще продължи от 5 до 9 август в Румъния.
Богатото разнообразие от цветни носии, богат певчески и танцов талант и красотата на пиринската фолклорна традиция Ансамбъл Пирин” ще представи до 15 август и по българското Черноморие.