За пръв път от половин век ремонтират баражите по река Бистрица

Започва мащабното укрепванe на река Благоевградска Бистрица срещу наводнения. Ремонтните действия се предприемат за първи път от 60 години насам и ще бъдат реализирани по проект, спечелен от екипа „Камбитов”. По този начин общинското ръководство ще гарантира сигурността и имуществото на 80-хилядния Благоевград и особено на хората, живеещи в крайречните райони.
Проектът предвижда любимите на благоевградчани баражи да бъдат ремонтирани, а обраслите площи около тях да се почистят. Ще бъдат изградени нови прагове по поречието на реката, които ще укротяват пролетното пълноводие от топящите се снегове и ще намалят скоростта и силата на прииждащите след поройни дъждове води. Стените на речното корито също ще бъдат укрепени, като проектантите са заложили и изграждането на рибни проходи, през които рибата в реката да може да преминава безпрепятствено по време на своята миграция.
Над 5000 кубични метра земна маса, кал и утайка ще бъдат извадени от реката, за да може безпрепятствано да преминава водният поток по нея. За да се избегне излизане на реката от коритото, дърветата и храстите също ще бъдат премахнати.
Проектът се финансира по програма за трансгранично сътрудничество, а община Благоевград партнира по него с македонската община Делчево. Срокът за неговото завършване е 24 месеца. 649 габиона, представляващи метални клетки пълни със скални късове, ще бъдат разположени по специален начин по цялото корито на реката. Те ще бъдат допълнителна преграда срещу преливането на реката.
Освен осигуряването на безопасност за живеещите в близост до река Благоевградска Бистрица, сред преките ефекти от проекта са подобряването на системите за управление на водите и по-добро прогнозиране на наводнения и тяхното предотвратяване.