30 творци омаяха с ръчно изработени бижута, рисунки върху камък и терлици на шарения панаир „Лятната импресия“ в Благоевград

Десетки се стекоха в Младежки дом - Благоевград за първото издание на шарения панаир „Лятната импресия“. Той бе организиран по повод Международния ден на младежта, но откри поддръжници от всякаква възраст. Разположените маси бяха 9, а творците над 30.
На панаира бяха представени разнообразни ръчно изработени изделия. В него се включиха ръководители и възпитаници от Център по изкуствата, Младежки дом и Професионална гимназия по текстил и облекло в Благоевград. Те представиха красиви бижута, изработени по различни техники и от различни материали. Учениците на Цветанка Грънчарова омаяха присъстващите с рисунки върху хартия, стъкло и камък. Други участници блеснаха с ръчно изработени цветя от плат и хартия, не липсваха и оригинални картички, шалове и терлици, изработени по старата техника плъстене.
Най-малкият творец бе Теодора Георгиева, на 7 години. Въпреки че й предстои голямо залягане над уроците, малката Теди се зарече да не оставя „handmade”-а и да продължи да твори. Най-малкият потребител на панаира пък беше Божидар, на една годинка, който се сдоби с изрисуван камък в сини нюанси. Майка и син от Перник също се представиха достойно. Те творят вече 3 години и обратно на всички очаквания 25-годишният Мартин е зарибил майка си Анжела към техниката декупаж. Допълнителни усмивки и настроение с танците си внесоха танцьорите към Младежки дом, а Детският парламент към община Благоевград се погрижи да услади допълнително панаира, като почерпи присъстващите с ръчно направени сладкиши.
Идеята на община Благоевград е да превърне Шарен панаир „Лятна импресия” в национален, за да се покажат занаяти от цялата страна и да се възродят старите техники. По този начин не само ще се избегне кичът от наложилите се модни тенденции, но ще се даде възможност на желаещите сами да изработят аксесоарите си.