Духът на стария Перник оживя в изложба на Богомил Живков

Големият български скулптор се върна към корените си в изложба, която бе открита в родния му град Перник.
Духът на стария Перник оживя в изложбата на Богомил Живков. Големият български скулптор се върна назад в годините със своята изложба "Корени", която бе открита в родния му град. Творбите му пресъздават атмосферата в Перник от средата на миналия век, отрудените хора, нелекия бит, но и щастието и хармонията от това да бъдеш близо до земята и до природата.
"Аз самият тогава бях дете, но помагах на по-възрастните в полската работа, в грижата за добитъка и тази работа ме изпълваше с истинска радост.", сподели авторът. Настоящата му изложба е събрала пластики от различни периоди, посветени на родния Перник и е посветена на 85-та годишнина от обявяването на Перник за град. Открива се в навечерието на деня на града, който по традиция се отбелязва на 19 октомври, празника на Св. Иван Рилски. Богомил Живков заяви желанието си всяка година да представя в изложба различни тематични цикли от неговото богато творчество.
"Гордост е за нас, че галерията ни приютява творбите на доказал се творец като Богомил Живков, който е и наш съгражданин.", каза директорът на галерия Перник Елена Темелкова. Председателят на СБХ в града Валентин Топалов изрази надежда, че пернишката публика по-често ще има възможност да се среща с творчеството на Богомил Живков, който не е откривал самостоятелна изложба в родния си град вече няколко години. Заместник кметът на община Перник Илинка Никифорова откри изложбата и благодари на автора за отзивчивостта му към всяко начинание в родния Перник. "Не минава събитие без неговото участие и без неговата активна подкрепа.", подчерта Никифорова.
Да поздравят автора дойдоха много художници, приятели и почитатели на творчеството на Богомил Живков. Сред гостите бяха и участници в пленера "Арт студио Рударци", който приключи преди дни.
Богомил Живков е роден през 1946 година в град Перник. Завършва Националната Художествена Академия в София през 1971 година. Работи в областта на кавалетната и монументалната скулптура. Представял се е със самостоятелни изложби в Берлин, Хойерсверда, Лукау, Каменц – Германия; Брайтън и Пенсуик – Англия; Сейнт Джулианс – Малта; Осака, Кобе, Тенсуи и Тамана – Япония; Братислава – Словакия; Виена – Австрия. В България самостоятелно се е представял в София, Пловдив, Пазарджик, Бургас, Варна, Созопол, Русе, Шумен, Велико Търново, Димитровград, Перник, Радомир, Велинград и др . Участвал е в представителни изложби на българското изкуство в Германия, Франция, Швейцария, Русия, Англия, Чехия, Полша, Румъния, Италия, Португалия, Унгария, Белгия, Холандия, Гърция, Турция, Зимбабве, Нигерия.