Share |

Национална кампания за проучване здравето на българина „За нашето здраве“ излезе с резултати от Сандански

В Сандански се оплакват най-вече от отпадналост, умора, липса на енергия и от мускулни схващания и мускулна умора

На 25-ти септември, петък, на площад “България” в гр. Сандански, се проведе седмата поред анкета от Националната кампания за проучване здравето на българина „За нашето здраве“.
Първите шест спирки на проучването бяха в Бургас, Стара Загора, Варна, Русе, Пловдив и В. Търново.

Успоредно с анкетата за самопопълване на място, се провежда и електронен еквивалент на проучването - представително изследване на адрес www.ahd.bg, което всеки може да попълни онлайн. “Отделете една минута от времето си за попълване на анкетата и дайте своя принос за здравето на нацията” - призовават организаторите

През целия ден, гражданите на Сандански активно даваха своя принос, като отделиха от времето си и спряха да попълнят анкетните карти.

Вредни навици и фактори

Оказа се, че Сандански е поредният град, чиито жители намират за най-силно вредното влияние на негативния стрес върху ежедневието си – 44,1%. Единствено във Варна, процентът пада под 40, но отново се отличава като най-висок. Жителите на Сандански и тези на Велико Търново докараха еднакви проценти – 41, на хората, които смятат, че не се хранят здравословно. Пушачите в Сандански са толкова, колкото и в Бургас – 32%. Добрата новина е, че само 7,4% от анкетираните употребяват редовно концентриран алкохол, в количество, което надвишава безопасната доза от 100 грама на ден. Същият добър процент - 7,4 от анкетираните споделят, че имат наднормено тегло. За сравнение, по този показател води Русе с 24,7%.

Сред факторите, които вредят на цялостното здравословно състояние и се свързват пряко с начина на живот в Сандански става ясно, че:
- Най-висок процент са подложени на ежедневен стрес – 44,1%;
- 41,2% смятат, че не се хранят правилно;
- 32,4% пушат;
- 26,5% не се движат достатъчно.

Определят ли се като здрави в Сандански?

Интересно е да се отбележи, че както в предишните градове така и болшинството от жителите на Сандански се самоопределят като по-скоро здрави – 55,9%. В тази категория до момента убедително води Варна със 72,2%. Друг процент, който прави добро впечатление в Сандански – 42,7% от анкетираните ходят на профилактични прегледи, а 36,8% спортуват редовно.

От какво се оплакват хората в Сандански?

38,5%, от анкетираните се оплакват от отпадналост, умора и липса на енергия, затова пък цели 68 % не знаят, че чрез профилактика, тези проблеми биха могли да бъдат облекчени значително.

Причините за подобни състояния са много. Някои от тях са стрес, икономическа и социална среда, замърсена околна среда, обездвижване, непълноценно хранене.

Специалистите съветват да обърнем внимание на храненето си. Гарантирано здравословно бихме могли да се храним, ако сами приготвяме храната си. Освен факта, че винаги ще знаем какво слагаме на масата, готвенето действа на психиката, като отпуска и успокоява нервната система. Към дневното меню трябва да добавим повече плодове и зеленчуци, да приемаме повече течности, да увеличим движението, а към храната да добавим витамини, минерали и антиоксиданти. Най-често използваните елементи са коензим Q10, магнезий, витамини Е, В, А и С.
Добре е да се знае, че симптомите на отпадналост и умора, могат да са причинени от друг, по-сериозен проблем, което задължително налага посещение при лекар.

Коензим Q10 е основен компонент на всяка клетка, който осигурява енергия за нормалното протичане на метаболитните процеси и правилното функциониране на човешкия организъм. С напредване на възрастта, при повишена умствена и физическа дейност, количеството на Коензим Q10 в клетките намалява, което води до лесна умора и понижен жизнен тонус.

Магнезият е необходим за усвояването и натрупването на енергия, за нормалната функция на нервната и мускулната система. Един от първите симптоми на липса на магнезий е хроничната умора.

Витамините от група B са необходими за поддържане жизнеността и енергията на организма, подпомагат запазването на здрави зъби, кости, коса, кожа и нокти. Освен това, те повишават работоспособността като намаляват чувството за отпадналост и умора.

Витамин С е важен за нормалното функциониране на имунната система, допринася за нормалната функция на кръвоносните съдове и нервната система.

На второ място в Сандански, се нареждат хората страдащи от мускулни схващания и мускулна умора. Най-честите причини са обездвижване, атрофия на мускулните влакна, прием на храна бедна на магнезии, липса на култура при физическо натоварване, бременност и кърмене.

Магнезият е елемента, който при липса в организма води до мускулни схващания. Приема на храни и добавки богати на Мg ще намалят оплакванията.

Магнезият допринася за нормалното функциониране на нервната и мускулната система. Той подпомага релаксирането на мускулите и има съдоразширяващ ефект.

Кампанията се осъществява с подкрепата на Български фармацевтичен съюз.

eXTReMe Tracker