Даниела Савеклиева: И на тези избори ГЕРБ е първа политическа сила в Благоевградска област

И на тези избори ГЕРБ е първа политическа сила в Благоевградска област, като за кандидатите на ГЕРБ за кметове и общински съветници са гласували 74 073 от гласоподавателите, което е близо 42%. Това заяви на пресконференция областният координатор на партията и народен представител Даниела Савеклиева. В пресконференцията участваха още народният представител Димитър Танев и новоизбраните кметове Атанас Камбитов, Георги Икономов, Димитър Бръчков и Кирил Котев.
Даниела Савеклиева подчерта, че ГЕРБ е разширила своето влияние в местната власт в областта в сравнение с предходния мандат и вече има петима общински кметове – в Благоевград, Банско, Разлог, Сандански и Петрич, и подкрепеният от ГЕРБ кмет на Симитли.
„В Благоевград, Банско и Разлог победихме убедително още на първи тур. Изключително ценни и важна победи извоювахме в другите два големи общински центъра – Сандански и Петрич, в които вярвам, че новите кметове на ГЕРБ Кирил Котев и Димитър Бръчков ще оправдаят доверието на своите избиратели”, каза още Даниела Савеклиева. Тя подчерта, че успешните мандати, реализираните проекти в Благоевград, Банско и Разлог, които са променили тези общини, постигнатото за 4 години от Атанас Камбитов, Кирил Икономов и Красимир Герчев са помогнали на хората в останалите общини да направят своя избор и да подкрепят кандидатите на ГЕРБ.
Даниела Савеклиева посочи още, че в Благоевградска област ГЕРБ има 76 общински съветници във всички 14 общини и 36 кметове на кметства. „Сериозната и упорита работа на структурите в общините със смесено население доведе и до увеличение броя на съветниците, като пример ще посоча Белица, където вече има 3-ма общински съветници, вместо досегашните двама. Такава е ситуацията и в Община Якоруда. В Община Сатовча има 5-ма общински съветници, също с един повече от предходния мандат. В Банско също имаме ръст на общинските съветници - от петима, вече са осем. В Разлог имаме 10 общински съветници, като там днес беше първата сесия на новосформирания ОбС, като председател отново ще бъде д-р Мария Купанарова”, каза още Савеклиева.
„Като новоизбран кмет на Петрич за мен и екипът, с който ще работя, е важно да превърнем града в център на инвестиии и да върнем общината на туристическата карта на България”, коментира Димитър Бръчков. Той заяви, че въпреки опитите за провокации по време на предизборната кампания, ГЕРБ е запазила коректен тон и сега е важно да изпълнява своята предизборна програма.
Новият кмет на Сандански Кирил Котев подчерта, че дължи победата си на позитивната кампания и на факта, че жителите на общината са го припознали като техния кмет. „Хората в Сандански имаха желание за промяна и тя вече е факт, сега е важно да постигнем консенсус в Общинския съвет и да работим за благото на жителите на общината”, каза още Кирил Котев.
Според стария нов кмет на Благоевград Атанас Камбитов през следващите четири години предстои много работа. „До 2018 г. Блрагоевград има защитени проекти за 178 млн. лв. Работим и по други проекти, така че цифрата ще достигне 480 млн. лв. до 2020 г.”, коментира Атанас Камбитов.
„Продължаваме оттам, откъдето спряхме преди месец”, заяви Георги Икономов, другият преизбран кмет на ГЕРБ. Той подчерта, че сега е важно Банско да се подготви за зимния сезон, след проекта за водния цикъл да се асфалтират улиците.
Атанас Камбитов бе категоричен, че от това как се развива туризмът в Банско е от значение как ще се развива този отрасъл в цялата област, затова е важна подкрепата на всички за реализирането на важните за Банско проекти.