Share |

Кукери от Разлог ще вземат участие в Маскарадния фестивал „Кукерландия“ в Ямбол

Сборна група от 50 кукери на 7-те квартала в Разлог ще представят града на ежегодния Международен фестивал на маскарадните игри “Кукерландия“ в гр. Ямбол. Кукерите на Разлог традиционно са канени и участвали в различни карнавали и фестивали в страната и чужбина. Те представят обичая по гонене на злите сили, който по традиция се изпълнява на първия ден от новата година в карнавала „Старчевата“. Карнавалът е известен още и с наименованията „Нова година в Разлог“ и „Сурва“. С този обичай, както и с други, свързани с бита на хората от Разлог, градът печели наградата „Селище пазител на традициите“ през 2013 година за съхранение на етнографските си особености. Наградата е от кампанията „Пазител на традициите“, организирана от Асоцияцията за развитие на изкуствата и занаятите.
Сборната кукерска група от Разлог, със съдействието на Община Разлог, ще представи отново традициите и културното си наследство пред публиката на фестивала в Ямбол. Целта на Маскарадния фестивал е да запази богатството от български традиции, свързани с маскарадните игри, да популяризира в страната и чужбина българското фолклорно наследство.
Категориите, в които ще бъдат оценявани маскарадните групи са: кукерски групи; сурвакарски групи; смесени и други маскарадни групи, както и представяне на характерни за местната обредна култура специфични традиции.
7-членното жури от професионалисти в областта на етнографията, етнологията и фолклорното изкуство ще оценява представянето на маскарадните групи по традиционност, автентичност, артистичност и степен на осъвременяване и импровизация.
Маскарадният фестивал „Кукерландия“ ще се проведе в три поредни дни, като конкурсната програма започва на 27 февруари.

eXTReMe Tracker