Share |

След повече от 15 години емблемата на Благоевград Ансамбъл „Пирин“ отново стъпва на световна сцена, покорява Франция

Емблемата на Благоевград Ансамбъл „Пирин“ завладява Франция с български фолклор и характерни за Пиринския край песни и танци. След повече от 15 години, възроденият ансамбъл, който кара Югозапада да се гордее, отново излиза на световна сцена. Артистите ще посетят най-голямата страна в Европа в края на месец юли, за да се включат във фестивално турне на CIOFF – UNESCO, което се провежда във Франция, по покана на председателя на Международния фестивал за традиционна музика и танци – Монтоар, Франция Филип Пруст. От 27 юли до 17 август, Ансамбъл „Пирин“ ще посети три града с грандиозно турне- Maintenon (Ментенон), Felletin (Фелетин) и Montoir (Монтоар).
Гордостта на Пиринския край бе забелязана през 2015 година, когато взе участие в първия по рода си туристическия панаир „България- традиции и култура“ в сърцето на френската столица Париж. Тогава танцьорите от Ансамбъл „Пирин” учиха парижани и гости на града да играят български хора и да свирят на тъпан в продължение на цели три дни. Удивително представяне и силно впечатление направи изявата на благоевградския ансамбъл с PENDARA ETHNO PROJECT при провеждането на второто издание на възродения фестивал „Francofolies. Благоевград“, който се проведе на 17 и 18 юни тази година.
Сред изненадите, които Ансамбъл „Пирин“ са подготвили са Средногорски, Дунавски танци, Шопски танци, „Копаница“ и „Пирински мегдан“. Това е само част от програмата, с която перлата на Пиринския фолклор ще впечатли французите във фестивалните дни.
CIOFF – Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства към ЮНЕСКО работи за запазването и разпространението на традиционната култура. Чрез своите дейности реализира цели като съхраняване на духовното и културното наследство чрез музика, танци, игри, обичаи, ритуали и други изкуства и други.

eXTReMe Tracker