Share |

Ансамбъл „Пирин“ с концерт по повод 70 години от рождението на Тодор Бекирски

Ансамбъл „Пирин“ ще представи една невероятна палитра от музика и танц. С концерт, който ще се проведе днес от 18.30 часа в зала „Яворов“, ще бъде почетена 70-годишнината от рождението на Тодор Бекирски.

От 1978 г. той е главен хореограф на ансамбъл “Пирин” и автор на музикално-танцови постановки за почти всички ансамбли в България. Тодор Бекирски е създател на хореография и режисура на авторски произведения и спектакли на фолклорна основа, които се играят на сцените: „Карнеги хол” – Ню Йорк; Концертна зала – Нешвил; „Кенеди център” – Вашингтон; Чикагска филхармония; „Елизабет Куин” – Ванкувър и много други в САЩ, Канада, Южна Америка, Китай, Австралия и в повечето страни от Европа. С Ансамбъл „Пирин“ Тодор Бекирски създава „Тракийци”, „Тъпани”, „Жътва и танц” – танцова пластика по музика на М. Големинов, „Пролетни песни и игри от Пирина” – голяма тематична картина от Пиринска Македония по музика на проф. Кирил Стефанов; „Мъже от Тракия” и много други.

По повод 65 години и 45 години творческа дейност е награден със „Златна лира” на СБМТД за 2012 година и с „Почетна грамота и плакет” за изключителен принос в развитието на българската култура на Община Благоевград, носител и на множество други отличия. В негова чест, публиката ще види едни от неговите произведения, представени от емблемата на Пиринския край Ансамбъл „Пирин“.

eXTReMe Tracker