Share |

С уникална историческа възстановка „Зов за свобода“, стартираха тържествата по повод 105 години от Освобождението на Горна Джумая

С камбанен звън, издигане на националния флаг, уникална историческа възстановка „Зов за свобода“ и ритуали по полагане на венци и цветя започнаха честванията по повод 105 години от Освобождението на Горна Джумая.

„Нека никога да не забравяме, че в дни като днешния се прекланяме пред подвига на тези, които дадоха живота си за да бъдем това, което сме днес. Трябва да помним цената на свободата. Свобода, дадена ни с много кръв. Нека преведем глави в памет на онези, които не застанаха на колене , не превиха гръб , не наведоха глави и дадоха живота си за нашето освобождение.“, каза кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов.

Градоначалникът положи венци и цветя в знак на признателност към героите дали живота си за свободата на Благоевград и присъства на уникална възстановка в деня, в който се навършват  105 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония и присъединяването им към Майка България.

Жители, гости на града и стотици деца изпълниха кв. „Вароша“ , където станаха свидетели на зрелищната възстановка „Зов за свобода“, пресъздаваща историята на Благоевград. В кв. „Вароша“, Национално сдружение „Традиция“ пресъздаде Горноджумайското въстание. За първи път Община Благоевград съвместно с Национално дружество „Традиция“ показа подробно историческите бойни действия и хроники от 1912 година, случили се на територията на днешен Благоевград. Художествено-историческата възстановка проследи сюжетните линии от самото въстание, възстановка на няколко от битките, провели се по време на сблъсъка с османските сили.  На тържествата присъстваха още областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, председателят на Общински съвет Радослав Тасков, заместник- кметовете Христина Шопова, Зорница Кралева и инж. Емилия Тунева, секретарят на Община Благоевград София Янчева, делегация от побратимения град Чаковец, начело с кмета Стйепан Ковач, делегация от украинския град Ивано- Франковск, представляван от заместник-кмета Александър Левитски, жители и гости на града.

Празничният ден започна с тържествен молебен, отслужен от Неврокопския митрополит и полагане на цветя на паметника на майор Иван Павлович Орлински, намиращ се в двора на благоевградската черква „Въведение Богородично“. Свещеници от благоевградския храм отслужиха заупокойна молитва и панихида в памет на загиналите в името на свободата на Благоевград.
Тържествата продължиха на пл. „Георги Измирлиев“, където бе издигнат националният флаг на Република България. На едноименния площад се извърши ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на Георги Измирлиев- Македончето. Непосредствено след това, шествието, предвождано от Представителния духов оркестър на Сухопътни войски премина през централната улица на Благоевград, заедно с представители на всички учебни заведения, за да спре пред паметника на Македоно- Одринското опълчение на пл. „Мите Марков“, където отслужиха ритуал по полагане на венци и цветя.

Програмата ще продължи в 17:00 часа в ДТ „Никола Вапцаров“, където ще се проведе Тържествена сесия на Общински съвет- Благоевград и Церемония по награждаване на „Личност на годината“. В 19:30 часа на площад „Георги Измирлиев“ ще започне тържествен митинг- заря, а веднага след това артистите от емблематичния ансамбъл „Пирин“ представят празничен концерт.

eXTReMe Tracker