Share |

Основатели на „Телерик“ влизат в Настоятелството на АУБ

Историческо число възпитаници на университета има сред избраните нови членове на ръководното тяло

За първи път толкова много представители на завършилите Американския университет в България влизат в Настоятелството на АУБ, което е ключовият ръководен орган на учебната институция. На събрание на Настоятелството, състояло се този уикенд в Благоевград, са приети кандидатурите на цели четирима възпитаници на АУБ, сред които са и двама от създателите на „Телерик“ – най-голямата българска софтуерна фирма, купена през 2014 г. от американския гигант Progress. Това са Васил Терзиев (випуск 2001) и Бойко Яръмов (випуск 2000).

Те влизат в Настоятелството на Американския университет в България заедно с Ралица Николаева (випуск 1996), преподавател в Nazarbayev University в Казахстан, и Йордан Карабинов (випуск 1997), председател на Управителния съвет на Института на вътрешните одитори в България и управляващ съдружник на JK & Partners. Карабинов наскоро беше избран и за президент на Асоциацията на възпитаниците на АУБ, което дава възможност за по-продуктивно взаимодействие между ръководството на АУБ и завършилите университета.

Към изброените четирима възпитаници на АУБ в Настоятелството, като нов член се присъединява и американеца Едуард Фрийдман, почетен преподавател по мениджмънт на технологиите в училището по бизнес към Stevens Institute of Technology.

Фактът, че толкова много възпитаници на АУБ вече намират място в ръководството на учебното заведение е повод за гордост в общността. Това е доказателство, че 25-годишната дейност на университета дава плодове и завършилите АУБ са вече успешно реализирани бизнес хора, които имат желание да допринесат за каузата на университета и да дадат шанс на други млади хора да получат отлично образование и добър старт на кариерата си. Всички членове на Настоятелството работят про боно. То има официални събрания три пъти в годината, но ангажиментите на членовете му са многобройни и отговорни, включително избора на президента на АУБ.

За първи път и в Университетския съвет влизат повече представители на възпитаниците на АУБ. Там също са избрани 5 нови членове, 4 от които са завършили университета. Това е група от изявени личности, които желаят да поддържат регулярни връзки с АУБ, да предоставят своя опит и контакти, за да осигуряват финансова и друга помощ за определен тип дейности в АУБ. Университетският съвет е структура, която няма ръководна функция, но подпомага работата на Настоятелството. Приетите нови членове на Университетския съвет са:

Петя Стойчева, випуск 2007: BDO Global, Regulatory Affairs Manager (Брюксел).
Добрин Стайков, випуск 1996: AGCapital, управляващ директор и ръководител „Инвестиции и международни отношения“.
Теодора Колева, випуск 1996: занимава се с управление на стартъпи, проекти за бизнес развитие.
Даниел Томов, випуск 1997: съ-основател на eleven.
Пол дьо Кеноа – преподавател по история в Американския университет в Бейрут.

eXTReMe Tracker