Share |

Благоевград почете 170 години от рождението на Христо Ботев

Жители и гости на Благоевград почетоха 170 години от рождението на българския поет и революционер Христо Ботев. Пред бюст- паметника на героя, на площад „Народни будители“, венец в знак на признателност към живота и делото на героя положи кметът д-р Атанас Камбитов.

Почит отдадоха още заместник-областеният управител на Благоевград Иван Стоянов, заместник- кметът на Благоевград Христина Шопова, директор Дирекция „Правно- нормативно обслужване и обществени поръчки” Антоия Методиева, Военно формирование 26 400, представители на политически партии, културни институции, граждани.

Ученици от 11 ОУ "Христо Ботев" припомниха заветни думи и биографията на един от най- явките образи в българската история. Прозвучаха „Към брата си”, „Хаджи Димитър” и заветните думи от стихотворението „Борба „- „Хляб или свинец”!

Христо Ботев е роден в Калофер, в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. Май 1876 г. - вследствие новината за Априлското въстание, Ботев започва дейност за организиране на чета, става нейн войвода. От Гюргево се качва с част от четата на кораба "Радецки" и на 17 май заставят капитана да спре на българския бряг.
На 20 май 1876 г. е последният тежък бой - привечер след сражението куршум пронизва Ботев.

eXTReMe Tracker