Share |

Ричард Брансън няма да се откаже от космическия туризъм

Ричард Брансън се зарече да продължи проекта си за космически туризъм, въпреки катастрофата на апарата Spaceship 2, разработван от Virgin Galactic, съобщи BBC.

„Космосът е суров, но си заслужава. Ще упорстваме и ще продължим заедно напред", написа той в блога си.
Брансън подчерта, че мисли за семействата на всички, засегнати от трагедията, както и че всички работещи по проекта скърбят.

Космически апарат Spaceship 2, предназначен за туристически полети по суборбитална траектория, се взриви по време на изпитателен полет и се разби в пустинята Мохаве, в Калифорния. Причината за катастрофата не е известна за момента.

Британската компания Virgin Galactic обаче съобщи за сериозни проблеми по време на полета. Spaceship 2 е издигнат на височина 13 700 м от апарата White Knight 2 и е пуснат там за изпитание на двигателя. Малко след това той се взривява. White Knight 2 каца нормално.

Spaceship 2 е търговската версия на Spaceship 1 - първият частен космически кораб на Бърт Рутан, който летя през 2004 година. Повече от 800 богаташи и знаменитости вече имат резервации за космическо пътешествие с кораба и са внесли авансово част от стойността на билета от 200 хил. долара. Катастрофата е тежък удар за сектора на космическите полети за търговски цели.

Това е втората катастрофа на апарат на кораб на частна космическа компания в САЩ за тази седмица. Във вторник се взриви ракетата-носител „Антарес" с американския товарен кораб „Сигнус" на компанията „Орбитал сайънсис", който трябваше да направи доставка от храни и оборудване на Международната космическа станция.

Прочети цялата статия тук: http://www.cross.bg/spaceship-korab-white-1437808.html#ixzz3I59bUxpL


eXTReMe Tracker