Share |

Родната къща на Хитлер става дом за бежанци

Отвън бившата гостилница на ул. Залцбургер Форщат 15 прилича на историческа сграда - паметник на културата.

Съдбата на къщата, в която той се е появил на бял свят предизвика остри политически дебати и се наложи тя да бъде решена чак от австрийското вътрешно министерство. Близо година дискусиите за съдбата на къщата бяха замразени по молба на собственика - възрастна жена, която не би искала името й да остане анонимно. Според информация на месната преса, тя е отхвърлила предложението къщата да бъде превърната в мемориален дом на борбата с нацизма, тя дори отклонила предложение на общината да постави на фасадата на къщата мемориална табела за историческото значение на сградата. Сега единствено малък мемориален камък пред къщата привлича вниманието и указва какво е значението на тази стара постройка.

Допреди две години къщата е била превърната в Дневен център за хора с умствена изостаналост, а властите са загрижени единствено да не допуснат това място да бъде превърнато в неонацистко свещено място и да привлича последователи на Хитлер.

Най-новото предложение на вътрешното министерство на Австрия изглежда най-адекватно на историческата стойност на сградата: центъра за обучени на бежанци и имигранти, най-подходящият отговор на расистката политика на Хитлер. Идеята е тук да бъдат обучавани на немски език имигранти от цял свят, които имат намерение да останат за постоянно в страната, пише TemaDaily.

Прочети цялата статия тук: http://www.cross.bg/kushtata-hitler-imigranti-1410414.html#ixzz31mFWtkZ3


eXTReMe Tracker