Share |

Сандански и Мелник в маршрут "Земя на чудесата"

Туристически маршрут "Земя на чудесата" ще възроди славата на Сандански, Мелник и Петрич като места, пълни с история и културни забележителности. За това се обединиха депутати, местна власт, представители на бизнеса, историци и археолози на дискусия в най-малкия ни град, организирана от вестник "Стандарт". "Наричат този край земя на чудесата. В годините на социализма този край е носел на хазната по милион лева приходи от туризъм годишно. Днес сумите са символични. Държавата и всички ние сме длъжници на Пиринския край. Това ни амбицира да начертаем нови маршрути и възможности за туризъм", заяви главният редактор на медията Славка Бозукова при откриването на форума в хотел "Мелник".

В най-новия маршрут за Пиринския край влизат Епископската базилика в Сандански, църквите, старинните къщи и разкопките в Мелник, храмът на Преподобна Стойна в село Златолист, Роженският манастир, античният град Хераклея Синтика, храмът на Ванга в Рупите, къщата музей на пророчицата в Петрич, Самуиловата крепост. Туристите, които отсядат в региона, ще могат да съчетаят няколко вида туризъм - културен, поклоннически, СПА и винен, стиснаха си ръцете кметове и историци.

Тази година за първи път браншът отчете отрицателен тренд. В резултат на кризата с Украйна и отлива на руски и украински туристи спадът е между 30 и 50%. Тази година всички научихме по трудния начин, че основата на туризма в България трябва да е вътрешният туризъм.

Нови професии за туризма обеща зам. образователният министър Ваня Кастрева. Кастрева увери, че се работи за обучението на учениците по специалности в областта на туризма. Държавният план-прием пък ще се съобрази с потребностите на бранша и в средното, и във висшето образование.

Всяка стотинка, която влага държавата, ще й се върне многократно. Затова отдавна настоявам 1% от валутните приходи от туризъм да се дават за външна реклама, а 1% от левовите приходи да отива за вътрешна реклама. Това ще акумулира около 30 милиона евро за външна и 20 милиона лева за вътрешна реклама. Някога съседите ни се учеха от нас на туризъм, а днес ние трябва да черпим от техния опит, каза Благой Рагин.

Прочети цялата статия тук: http://www.cross.bg/tyrizum-melnik-kraii-1438078.html#ixzz3I58f8dRM


eXTReMe Tracker