Share |

Следващата версия на Windows ще гради „умни мостове” между двата интерфейса

Microsoft съсредоточава все повече усилия върху разработката на следващата версия на Windows. Една от ключовите промени ще е изграждането на "умни мостове" между класическия и новия интерфейс, които са познати в момента от Windows 8.1, казва ръководителят на отдела за Windows маркетинг Тони Профет.

"В момента работим усилено по следващата версия на Windows. Не мога да я обявя официално, но мога да споделя някои новости в нея, които мислим да добавим", казва Профет, цитиран от онлайн изданието CNET, по време на конференцията Worldwide Partner Conference на Microsoft.

Прословутото старт меню, което изчезна в Windows 8 и се завърна само във формата на бутон за новия старт екран в Windows 8.1, отново ще бъде променено. То ще комбинира както част от класическото меню, познато от Windows 7, така и плочките от началния екран на Windows 8.

"Това меню е по-добро, защото има Live Tiles и директен достъп до модерните приложения", казва Профет. Това е само малка част от плановете на Microsoft. Компанията възнамерява да направи доста повече, за да сближи модерния интерфейс с класическия десктоп.

Една от по-сериозните промени ще е възможността т.нар. модерни приложения да се отварят в прозорци на класическия десктоп. В момента те могат да работят само на пълен екран като обикновени мобилни приложения или в най-добрия случай да бъдат поставени редом едно до друго чрез функцията за разделяне на екрана.

"По този начин потребителите ще могат да работят с няколко модерни приложения едновременно или пък да комбинират модерни с класически програми", казва Профет. Приложенията ще могат да се комбинират и във всички останали режими на поделяне на екрана.

Теоритично ще е възможно на монитор с достатъчно висока резолюция да се отворят три модерни приложения и класическият десктоп на четири отделни екрана, като същевременно на самия декстоп вървят няколко прозореца с други модерни приложения и традиционни програми. Друг е въпросът доколко всичко това би било практично и удобно за работа.

Макар и да не го признава официално, компанията явно е забелязала, че преобладаващата част от потребителите на Windows 8/8.1 използват предимно класическия десктоп и досегашните опити на Microsoft да привлече вниманието им към новия интерфейс не са особено успешни.

Затова софтуерният гигант се насочва към предоставяне на възможност за използването на модерните приложения в класическата среда. Той беше против това в началото, тъй като смяташе, че по този начин ще отдалечи потребителите от новия интерфейс. Всъщност, това може би е най-лесният начин да им покаже, че той съществува и има своите ползи.

Профет не конкретизира кога Windows 9 ще бъде готов. По неофициални данни се очаква това да се случи следващата година, като не е изключено през тази есен да има още едно безплатно обновление на Windows 8.1.

Прочети цялата статия тук: http://www.cross.bg/windows-prilozheniya-moderni-1421160.html#ixzz37ndq3kE2


eXTReMe Tracker